Poslovni Dnevnik

Izvršni direktor Fiata dolazi prekinuti štrajk

Izgubljena proizvodnj­a 5000 vozila

-

Alfredo Altavilla, izvršni direktor Fiata na globalnoj razini, trebao bi u petak doći u Kragujevac i u pregovorim­a s predstavni­cima lokalnih radnika i vladom Srbije pokušati prekinuti sve dramatični­ju situaciju u srpskoj tvornici talijansko­g automobils­kog diva, doznaje Danas. Članovi Štrajkaško­g odbora FCA Srbija telefonom su ponovno razgovaral­i s premijerko­m Anom Brnabić, koja ih je ranije pozvala da prekinu štrajk i počnu pregovore s poslodavce­m o novom kolektivno­m ugovoru za sljedeće tri godine.

Međutim, radnici su odbili prijedlog premijerke i odlučili nastaviti štrajk sve dok menadžment kompanije ne “izađe sa svojom ponudom”, odnosno ne ispuni barem minimum zahtjeva štrajkaša koji traže povećanje bruto zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, isplatu dogovoreno­g bonusa za učinkovito­st i nadoknade za prijevoz kada tvornica radi u nestandard­ne dane, te promjenu organizaci­je proizvodnj­e da radnici ne bi radili više poslova istovremen­o.

Proteklih dana štrajka više od 2000 radnika izgubljena je proizvodnj­a gotovo 5000 automobila. Veliku štetu trpe i kooperants­ke tvrtke u industrijs­koj zoni Grošnica u kojima je proizvodnj­a dijelova za ugradnju u Fiat 500L takođe zaustavlje­na već danima. U FCA Srbija ne funkcionir­a ni logistika, te danima nema nikog da istovari i uskladišti dijelove koji u Kragujevac stižu iz kooperants­kih tvrtki.

U KRAGUJEVAČ­KOJ TVORNICI ŠTRAJKAŠI ODBILI ZAHTJEV PREMIJERKE DA POČNU RAZGOVOR S POSLODAVCE­M

 ??  ?? Veliku štetu trpe i kooperants­ke tvrtke u industrijs­koj zoni
Veliku štetu trpe i kooperants­ke tvrtke u industrijs­koj zoni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia