Poslovni Dnevnik

Klubovi iz ‘liga petice’ imali 12% veće prihode

Rekordna sezona U blagajne se slilo 13,4 milijarde eura

-

Nogometni klubovi iz svih pet najvećih europskih liga - Engleska, Italija, Njemačka, Španjolska i Francuska ostvarile su rast prihoda u odnosu na prethodnu sezonu. “Lige petice” zajedno su ostvarile rast prihoda od 12 posto, na rekordnih 13,4 milijarde eura, pokazuje analiza konzultant­sko-revizorske tvrtke Deloitte.

Ukupni prihodi na europskom nogometnom tržištu u sezoni 2015./16. dosegnuli su 25 milijardi eura, što je 13postotni rast u odnosu na sezonu ranije, navodi se u analizi Deloittea. Skok je potaknut rastom prihoda od televizijs­kih prava u najvećim europskim nogometnim ligama, a tu je i utjecaj prošlogodi­šnjeg Europskog nogometnog prvenstva.

Engleska Premier liga i dalje je najlukrati­vnija s 4,9 milijardi eura prihoda, nasuprot 4,4 milijarde eura iz prijašnje sezone. Unatoč tome, engleski su prvoligaši ostvarili gubitak od 110 milijuna funti. Finan- cijska dominacija engleske lige nastavit će se i u idućim godinama jer stupa na snagu trogodišnj­i ugovor o TVpravima vrijedan 5,1 milijardu funti koji su klubovi sklopili sa Skyjem i BTom. S druge strane, španjolska liga ostvarila je najveći skok u prihodima od 19 posto na 2,4 milijarde eura. Povećanje prihoda došlo je nakon što je telekomuni­kacijska kompanija Telefónica platila 600 milijuna eura za prava prijenosa utakmica svih klubova.

NAJVEĆI SKOK OD

19% U ŠPANJOLSKO­J LIGI, A ENGLESKA LIGA I DALJE NAJBOGATIJ­A

 ??  ?? Prihodi španjolski­h klubova 2,4 milijarde eura
Prihodi španjolski­h klubova 2,4 milijarde eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia