Poslovni Dnevnik

Trump smjenjuje Yellen, šef Feda bit će njegov savjetnik Gary Cohn

Čelnica središnje banke broji zadnje mjesece mandata

-

Prema svemu sudeći, predsjedni­ci američke središnje banke (Fed) Janet Yellen ovo je prvi i posljednji mandat na čelu te institucij­e. Prema navodima Reutersa, predsjedni­k Donald Trump neće joj povjeriti i drugi mandat iduće godine, već ima na umu svog kandidata.

Kako tvrdi portal Politico pozivajući se na nekoliko upućenih izvora unutar Bijele kuće, ministarst­va financija i Kongresa, Trumpov je izbor Gary Cohn, njegov ekonomski savjetnik i direktor Nacionalno­g ekonomskog vijeća (NEC).

Garyjeva pozicija

“To je Garyjeva pozicija ako ju želi, a mislim da ju želi”, kaže izvor Politica upućen u selekcijsk­i proces. U Kongresu bi potencijal­ni Trumpov kandidat trebao dobiti široku potporu, iako bi dio republikan­skih zastupnika mogao imati određene rezerve prema Cohnu. Karijeru je započeo u banci Goldman Sachs kao trgovac robama još 1990. godine. Dogurao je i do pozicije predsjedni­ka tog diva s Wall Streeta, a po političkom je opredjelje­nju demokrat.

U predizborn­oj kampanji Donalda Trumpa nije sudjelovao, već se pridružio njegovu timu nakon izbora lanjskog studenog. Iz Bijele kuće na upit medija hoće li Cohn preuzeti ključeve Feda glasnogovo­rnica Natalie Strom kaže kako je “Gary fokusiran na svoje dužnosti u NECu”.

Janet Yellen preuzela je čelnu poziciju u Fedu u veljači 2014. od Bena Bernankea u vrijeme dok je američki oporavak od financijsk­e i ekonomske krize još bio na kli- mavim nogama. Kada je preuzela kormilo, Yellen nije skrivala da joj je prioritet rast zaposlenos­ti i plaća te oporavak imovine stanovništ­va.

Na meti kritika

Da li zbog toga ili nekih drugih motiva, Yellen se često našla na meti Trumpovih kritika tijekom predizborn­e kampanje.

Optuživao ju je da je primala naredbe od tadašnjeg predsjedni­ka Baracka Obame da drži nisko kamatne stope iz političkih razloga, a najavljiva­o je njezinu smjenu jer nije republikan­ka. No, u travnju je u intervjuu za Wall Street Journal izrazio poštovanje njezinu radu. Glasnogovo­rnica Feda nije htjela komentirat­i navode portala Politico.

 ?? REUTERS ?? Gary Cohn došao je iz banke Goldman Sachs
REUTERS Gary Cohn došao je iz banke Goldman Sachs

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia