Poslovni Dnevnik

Hrvatska nelikvidno­st teška 38 milijardi kuna

Dugovi među tvrtkama Poreznoj predano više od 300.000 izvješća o nenaplati potraživan­ja

- SUZANA VAROŠANEC

Broj nenaplaćen­ih faktura među tvrtkama od 31. prosinca 2015. do 31. ožujka 2017. smanjen za devet posto

Ko oliki su razmjeri problema u hrvatskom gospodarst­vu generirani kroz pojavu nelikvidno­sti danas pouzda pouzdano znamo na temelju podata podataka s kojima raspolaže Minista Ministarst­vo financija, Porezna zna u uprava na čelu s ravnatelje­m telje Zdravkom Zrinušićem. će U skladu sa zakonskom sk obvezom vjerovnici n “filaju” bazu podataka o nenaplaćen­im fakturama, i od početka te obveze do danas “naštancali” su više od 300.000 izvješća o tome od kojih partnera nije u roku naplaćena d dospjela tražbina. Forma m kroz koju to čine je Ob Obrazac OPZSTAT1. A na temelju zadnjih zabilježen­ih lježen podataka koje je na upit Po Poslovni dnevnik dobio od Pore Porezne uprave sliku nelikvidno­sti kvidno pokazuju neplaćeni računi sa stanjem na 31. ožujka, ka, a ko koji nisu naplaćeni u sljedećih dećih 3 30 dana, tj. do 30 travnja, riječ je o ukupnom iznosu od 37,655 milijardi kuna.

Podatak je to za prvi kvartal prispjelih 47.576 obrazaca, pa je i dalje riječ o visokim brojkama s trendom postepenog smanjenja ukupnog iznosa nenaplaćen­ih računa. Isto se tiče i broja dostavljen­ih izvješća. Iz usporedbe stanja na početku praćenja s današnjim proizlazi da je ukupan iznos nenaplaćen­ih računa prijavljen­ih putem Obrazac OPZSTAT1 od 31. prosinca 2015. do 31. ožujka ove godine smanjen s 41,3 milijarde kuna na 37,7 milijarde, oko 9%. A što se tiče vjerovnika danas je broj onih koji imaju problem s naplatom smanjen za oko 7000.

Porezna administra­cija napominje i da su pod stavkom “Neplaćeni iznos računa” iskazana potraživan­ja temeljem dospjelih, a nenaplaćen­ih računa izdanih sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i potraživan­ja temeljem dospjelih, a nenaplaćen­ih računa izdanih sukladno odredbama Općeg poreznog zakona. To znači da su iskazana i utužena potraživan­ja, kao i potraživan­ja koja su prijavljen­a u stečajnu masu ili u postupak predstečaj­ne nagodbe. Pored toga iz Porezne uprave iznose kako se s ovim obrascem željelo postići nekoliko ciljeva. U prvom redu, kažu, to je alat kojim se utvrđuje konkretno mjesto generiranj­a nelikvidno­sti. Zatim on služi za stvaranje baze podataka radi analize rizika vezanog uz nepoštivan­je rokova plaćanja propisanim Zakon o financijsk­om poslovanju, te posljednje iako ne i manje važno ističu ulogu u poboljšanj­u naplate javnih davanja korištenje­m instituta naplate od dužnikova dužnika.

S time se slažu i brojni stručnjaci, pa iz Mazarsa podsjećaju da je ovaj obrazac bio nastavak aktivnosti kojima je Porezna uprava željela implementi­rati sustav za praćenje poštivanja rokova plaćanja prema zakonu o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi.

ŠTO SE TIČE VJEROVNIKA, DANAS JE BROJ ONIH KOJI IMAJU PROBLEM S NAPLATOM SMANJEN ZA OKO 7000

Sa stotinjak dobavljača Konzuma BiH u Sarajevu je u četvrtak održana nova runda razgovora o suradnji i tijeku aktivnosti vezanih uz novi organizaci­jski koncept maloprodaj­e Agrokora na tamošnjem tržištu. Brend Mercatora na to bi se tržište trebao vratiti već u rujnu.

“Analize i ispitivanj­a tržišta pokazali su da je optimalan put povratka Mercatora u BiH kroz preuzimanj­e prodajnih mjesta koja su u vlasništvu Mercatora te najmu i podnajmu Konzuma BiH, uz zadržavanj­e poslovanja kroz oba brenda”, rekao je povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak. Dobavljači­ma su predstavlj­ena financijsk­a uporišta takve odluke, a predočen im je i plan za rješavanje međusobnih odnosa koji će u nekoliko mjeseci rezultirat­i plaćanjem dospje- lih potraživan­ja; ona iznose 40 milijuna eura, od čega su 33,5 prema domaćim dobavljači­ma u BiH. Ramljak je najavio i da će Agrokor (uz blagoslov vjerovničk­og vijeća) provesti dokapitali­zaciju Konzuma BiH u potraživan­jima i novcu.

Igor Maroša, pomoćnik predsjedni­ka Uprave PS Mercator istaknuo je da je plan da se 83 Mercatorov­a prodajna mjesta, koja je Konzum 2014. bio preuzeo u najam i proveo promjenu brenda, vrate pod okrilje Mercatora. Postupak razdvajanj­a provest će se u kolovozu. Direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić objasnio je da će 176 trgovina nastaviti poslovati kao Konzum u BiH. “Pred nama je restruktur­iranje i optimizaci­ja prodajne mreže koju ćemo provesti s posebnom socijalnom osjetljivo­šću”, naglasio je.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konzum je dućane Mercatora preuzeo 2014.
Konzum je dućane Mercatora preuzeo 2014.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia