Poslovni Dnevnik

Grcima nagrada za štednju, ali je i dalje potrebna pomoć

- TOMISLAV PILI

Svjetlo u tunelu Najjužnija članica EU izlazi iz procedure prekomjern­og deficita

Iako je Grčka po pitanju deficita trenutno bolja od većine članica eurozone, i dalje se teško može zadužiti na tržištu, tvrde analitičar­i

Izlazak iz procedure prekomjern­og deficita svojevrsna je nagrada grčkoj vladi za goleme napore u sređivanju javnih financija, ali ta država i dalje ne može “živjeti” bez međunarodn­e financijsk­e pomoći, ističu analitičar­i. Fiostvaren skalna pravila Europske unije obvezuju sve članice da drže manjak proračuna ispod tri posto vrijednost­i gospodarst­va. U suprotnom slijede novčane kazne, iako ih još ni jedna država nije dobila.

Grčka je prošle godine čak zabilježil­a višak od 0,7 posto BDPa što je rezultat oštrih, višegodišn­jih mjera štednje, ali i primjetnog oporavka gospodarst­va. Ekonomija najjužnije članice ove bi godine trebala ojačati 2,1 posto, predviđaju u Bruxellesu, što je iznad prosjeka eurozone. Prognoze govore i da bi ove godine opet mogao biti manjak proračuna, ali od prihvatlji­vih 1,2 posto. U odnosu na 15 posto manjka do prije sedam godina, Grčka je definitivn­o prešla golem put u poboljšanj­u javnih financija.

Za Zdeslava Šantića, glavnog ekonomistu Splitske banke, preporuka Europske komisije o izlasku iz procedure potvrda je pozitivnih kretanja. “Činjenica je da je ostvaren značajan napredak, pogotovo u odnosu na prijašnje, dvoznamenk­aste stope proračunsk­og deficita. Po tom pitanju Grčka je trenutno bolja od većine članica eurozone. Uz to, vidimo i pozitivne trendove u gospodarst­vu”, komentirao je Šantić. Međutim, teško je zamisliti da će se zbog izlaska iz procedure prekomjern­og deficita Grčka moći zaduživati na međunarodn­im tržištima, mišljenja je Šantić.

Valja naglasiti kako smjer grčkih javnih financija i dalje diktiraju uvjeti iz trećeg paketa financijsk­e pomoći dogovoreno­g 2015. godine. No, inozemni investitor­i polako se vraćaju grčkim dužničkim vrijednosn­icama. Prema navodima Bloomberga, inozemni ulagači u srijedu su kupili 59 posto od 812,5 milijuna eura vrijednih tromjesečn­ih trezorskih zapisa. Prinos na te zapise iznosio je 2,33 posto i najniži je od siječnja 2015. kada je na izborima pobijedila Syriza, a mjesto premijera preuzeo Aleksis Cipras.

OSTVAREN JE ZNAČAJAN

NAPREDAK U ODNOSU NA PRIJAŠNJE STOPE PRORAČUNSK­OG DEFICITA Zdeslav Šantić Splitska banka

 ??  ?? Prošle je godine ostvaren višak proračuna od 0,7 posto, a ovogodišnj­i manjak iznosit će 1,2 posto
Prošle je godine ostvaren višak proračuna od 0,7 posto, a ovogodišnj­i manjak iznosit će 1,2 posto
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia