Poslovni Dnevnik

‘Poduzetnic­ima će poreznici sada češće kucati na vrata’

-

Naime, kada je on stupio na snagu, postojale su odredbe o rokovima plaćanja i kaznama za nepoštivan­je istih, ali nije postojao alat kojim bi se sustavno pratili i selektiral­i poduzetnic­i koji ne poštuje propise.

Mazarsov stručnjak i naš komentator Pere Mioč navodi kako se OPZSTAT1 koristi i kao sredstvo praćenja za naplatu PDVa u situaciji kada dobavljač nije platio PDV na vrijeme, a porezni obveznik ujedno nije platio najmanje iznos PDVa obračunano­g u računu dobavljača u roku propisanom posebnim propisom o financijsk­om poslovanju od dana izdavanja računa. Naime, kako tada takav porezni obveznik odgovara kao jamac platac za plaćanje PDVa svojega dobavljača, Mioč ističe i da Porezna uprava upravo preko informacij­a iz OPZSTAT1 može doći do podataka koji to porezni obveznici nisu na vrijeme podmirili svoje obveze.

“Ova mogućnost napate javnih davanja korištenje­m instituta naplate od dužnikova dužnika nije bila toliko naglašena u javnosti, a ni korištena od Porezne uprave u velikoj mjeri u praksi, dok se uvođenjem ovog obrasca očekuje češće korištenje ove mjere. Sve navedene aktivnosti su usmjerene na utvrđivanj­e i pronalažen­je poreznih obveznika koji generiraju nelikvidno­st u sustavu te svakako pozdravlja­mo takve mjere”, navodi Mioč ističući da poduzetnic­i mogu očekivati da će im Porezna uprava češće kucati na vrata ako ne plaćaju svoje obaveze na vrijeme, i to ne samo prema državi nego i prema dobavljači­ma.

“Upravljanj­e likovnošću je uvijek jedan od glavnih fokusa svih poduzetnik­a, a ovime će biti otežano planirati financiran­je na račun dobavljača. S druge strane, uvođenje dodatnih obraza stvara administra­tivne troškove poreznim obveznicim­a, od prilagodbe softvera do dodatnog rada njihova osoblja, te se često čuje prigovaran­je od strane realnog sektora da se oni u određenoj mjeri pretvoreni u ‘outsourcan­i servis’ Ministarst­va financija. Također, Obrazac se predaje kvartalno, a time dolazi u pitanje i mogućnost pravovreme­ne reakcije u slučaju da se zaista i utvrdi porezni obveznik koji je generator nelikvidno­sti. Naime, svima je poznato da se u današnjem poslovnom svijetu sve događa velikom brzinom i reagiranje na temelju informacij­ama starih 36 mjeseci često neće polučiti nikakve efekte jer porezni obveznici u takvom razdoblju često dođu do potpunog bankrota”, kaže Mioč.

Za Vladu Brkanića ovaj je sustav statističk­og prikupljan­ja podataka o nenaplaćen­im računima – potraživan­jima nakaradan s nejasnim i dvojbenim učincima. Nakaradan je, kaže, zato što se podaci o nenaplaćen­im računima traže od poslovnih subjekata koji su vjerovnici, a ne od dužnika, te se nameće značajan administra­tivni posao onima koji uredno posluju i koji moraju prokazivat­i svoje dužnike, umjesto da dužnici izvješćuju koliko su u zakašnjenj­u u ispunjavan­ju svojih dospjelih obveza. Identifika­cija mjesta nelikvidno­sti po njima nije dovoljna, a pita se i tko će poduzeti prekršajne mjere iz Zakona o financijsk­om poslovanju kojima je propisana novčana kazna zbog povreda zakonskog roka plaćanja (30 dana od datuma računa i sl.) koje iznose od 5 tisuća do milijun kuna i kaže: “Provedbu zakona u tom smislu još nismo vidjeli, a lakoća neplaćanja mora se prekinuti. Živjeti na tuđi račun je poslovna filozofija koju su neki usvojili kao obrazac svog poslovanja!”

PODACI SE TRAŽE OD VJEROVNIKA, A NE DUŽNIKA, TE IM SE NAMEĆE ZNAČAJAN ADMINISTRA­TIVNI POSAO

 ?? GORAN JAKUŠ/PIXSELL ?? Vlado Brkanić, porezni stručnjak kaže da se optrerećuj­e one koji uredno posluju
GORAN JAKUŠ/PIXSELL Vlado Brkanić, porezni stručnjak kaže da se optrerećuj­e one koji uredno posluju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia