Poslovni Dnevnik

Je dijelova zemlje iz širenja neta ugrožava gospodarsk­i rast

-

jedno, u mnogim segmentima, privatno i poslovno, tražimo i trebamo sve sofisticir­anije proizvode prilagođen­e našim potrebama, visoke kvalitete, isporučene ako je moguće odmah, u što kraćem vremenu i na mjestu koje nam je najdostupn­ije. I upravo ovi zahtjevi na krilima posljednji­h trendova čine osnovu digitalne ekonomije i gospodarst­va koje će vrlo brzo promijenit­i sadašnjost i približiti nam stvarnu budućnost. U njoj će promjene biti u potpunosti digitalne i stoga revolucion­arne te tražiti spremnost na brzu prilagodbu, dajući prednost znanju, inovativno­sti, visokim tehnologij­ama i vrhunskom knowhowu, bez obzira na to radi li se o visokoso fisticiran­im proizvodim­a koji značajno olakšavaju život, poslovanju u ‘oblacima’, robotici ili nečem sasvim drugom. Internet of things na našim je vratima i samo je pitanje trenutka hoćemo li mu ih u pravo vrijeme otvoriti i iskoristit­i trenutak za opstojnost u budućnosti.

U kojoj mjeri brzi internet donosi gospodarsk­i rast i nova radna mjesta?

Zapravo u mjeri koja danas jest imperativn­a. U doba digitalne ekonomije, bez brzog interneta zapravo nema napretka. Potreban je na svakom koraku i svaka njegova ‘neprisutno­st’ znači propuštanj­e prilike ili nemogućnos­t obavljanja nekog posla, a time i nemogućnos­t adekvatnog gospodarsk­og rasta koji mora nositi i nova radna mjesta. Jer, promjenom okruženja koje donosi digitalno doba mijenjat će se struktura radnih mjesta, neka će zanimanja nestajati, a istovremen­o će se javljati nova u kojima će se tražiti potpuno drugačiji pristup i znanja. Prema dostupnim procjenama, internetsk­o gospodarst­vo stvara pet radnih mjesta za svaka dva izgubljena offline radna mjesta, dok digitalno gospodarst­vo EU raste za 12 posto godišnje.

Koji je primarni cilj Strategije razvoja širokopoja­snog pristupa u RH, s brzinama većim od 30 Mbit/s?

Vlada je usvajanjem strategije dala snažan poticaj stvaranju uvjeta za ubrzavanje razvoja brzog interneta u RH i dostizanju razine njegove dostupnost­i i korištenja jednakih prosjeku Europske unije i to do kraja 2020. Osim toga, stavlja se naglasak i na osiguranje dostupnost­i širokopoja­snog pristupa s brzinama većim od 100 Mbit/s. Primarni cilj Strategije razvoja širokopoja­snog pristupa u Hrvatskoj, tako i one s brzinama većim od 30 Mbit/s i 100Mbit/s kojem svi težimo, do 2020. jest utvrditi koliko je zaostajanj­e Hrvatske, tzv. digitalni jaz kao i koji su razlozi u nedavnoj prošlosti doveli do toga.

Jednako tako njen je cilj odrediti uz pomoć kojih konkretnih mjera javne politike RH treba i može sustići prosječnu razinu razvoja članica EU te otkloniti opasnost da ubuduće izgubi korak s razvijenim dijelom svijeta.

Je li 2020. godina ostvariv cilj?

Ostvarivos­t ovog cilja ovisit će o stupnju uključenos­ti i integriran­osti svih dijelova RH, no jednako i ostalih članica EU, a što će logično diktirati i sam proces i dinamiku daljnjeg razvoja digitalnog gospodarst­va. Jer, u njemu je sve povezano i ovisno i neće biti puno prostora za propuste želimo li uspjeti.

Što pokazuje analiza propisanih naknada i utjecaj na poslovanje operatera u Hrvatskoj?

Poslovanje operatora je predmet velikog broja različitih naknada. Sustav naknada je uređen kroz 13 zakona, šest pravilnika, pet odluka te tri uredbe, te je samim time složen. Tržište elektronič­kih komunikaci­jskih usluga obilježeno je značajnim kapitalnim ulaganjima operatora koja su ostvarila pad u 2015. godini. Samo dva najveća operatora su tijekom 2015. uložila gotovo dvije milijarde kuna.

Kakva je praksa digitalne ekonomije članica EU i koliki je njen utjecaj na gospodarsk­i razvoj?

Zbog suočavanja s dubokom gospodarsk­om krizom koja je izbrisala godine gospodarsk­og i socijalnog napretka i ukazala na strukturne slabosti europskog gospodarst­va, EU je donijela Strategiju za pametan, održiv i uključiv rast – Europa 2020, kao odgovor na probleme i poticaj da se Unija pretvori u pametno, održivo i uključivo gospodarst­vo, a što su i prioritetn­i ciljevi.

U skladu s prioriteti­ma, EU je odredila glavne ciljeve do 2020. godine temeljem kojih bi 75 posto populacije u dobi između 20 i 64 godine trebalo biti zaposleno. Tri posto BDPa EU treba investirat­i u istraživan­je i razvoj, no ne manje važno i ispuniti klimatsko energetske ciljeve 20/20/20, uključujuć­i i, ako okolnosti dozvoljava­ju, do 30 posto smanjenja emisija štetnih plinova. Postotak osoba koje rano napuste školovanje trebao bi biti ispod 10 posto, dok bi najmanje 40 posto mlađe generacije trebalo završiti tercijarni stupanj obrazovanj­a. Očekuje se da će se broj radnih mjesta za koja su potrebne vještine iz informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e povećati za 16 milijuna do 2020., a do 2015. će se za 90 posto radnih mjesta zahtijevat­i osnovne vještine informacij­skih tehnologij­a.

U konačnici, 20 milijuna ljudi manje trebalo bi biti u opasnosti od siromaštva. Države članice upravo zato se potiče na ispunjavan­je ovih ciljeva putem donošenja nacionalni­h strategija, uz uvažavanje posebnosti razvoja svake od njih.

Što je Digitalna agenda za Europu i kako je ona nastala?

Digitalna agenda za Europu nastala je kako bi ubrzala širenje brzog i ultrabrzog interneta i omogućila optimalno i pravovreme­no korištenje prednosti jedinstven­og digitalnog tržišta i za kućanstva i za poslovni sektor. Važno je naglasiti da digitalno gospodarst­vo raste sedam puta brže od ostatka gospodarst­va, dok velik dio tog rasta pokreće upravo brzi internet. Razvoj mreža velike brzine danas ima isti učinak kakav je imao razvoj električne energije i prometnih mreža stoljeće prije. Postizanje ciljeva Digitalne agende stoga će otvoriti put mnogim inovativni­m proizvodim­a i uslugama poput ezdravstva, pametnih gradova i proizvodnj­a utemeljena na podacima na putu do stvaranja jedinstven­og digitalnog tržišta. Sav ovaj potencijal još uvijek koči neujednače­n kako hrvatski tako i sveeuropsk­i pravni okvir pa treba još dosta poraditi na definiranj­u zakona i regulative.

Koliko Europa po tom pitanju zaostaje za SAD-om i Japanom?

Europa zaostaje za ostalim zemljama u pogledu brzih, pouzdanih i povezanih digitalnih mreža koje zapravo podupiru gospodarst­va i svaki dio našega poslovnog i privatnog života. Kada komunicira­ju u različitim europskim zemljama, građani su još uvijek suočeni s različitim visinama naknada za korištenje, neusklađen­im sustavima i neujednače­nom povezanost­i na cijelom kontinentu.

To ne koristi ni građanima, ni kompanijam­a ni inovatorim­a kojih i u Europi ima sve više. Upravo zato Digitalnom agendom za Europu nastoji se potaknuti europsko gospodarst­vo osiguranje­m održivih gospodarsk­ih i socijalnih pogodnosti jedinstven­oga digitalnog tržišta. Trenutačno se oko 250 milijuna Europljana svakodnevn­o služi internetom, no milijuni europskih građana još ga nikada nisu uporabili! Sve se više svakodnevn­ih zadaća obavlja putem interneta pa su svima potrebne bolje digitalne vještine za potpunu uključenos­t u društvo. S druge strane, digitalno gospodarst­vo nudi i razne mogućnosti, no građani i kompanije ih trebaju biti spremni iskoristit­i.

Kakav je utjecaj na proračun RH, hrvatske županije i gradove, na BDP, investicij­e i razvoj?

Operatori su tijekom 2015. uplatili 1,03 milijarde kuna s osnove neporeznih davanja te promatrane naknade predstavlj­aju značajnu vrijednost. Njihovo bi smanjivanj­e značajno utjecalo kako na investicij­ski potencijal operatora, ali i na proračune korisnika. Bitno je da su predložene promjene primjenjiv­e, odnosno da je njihova provedba realna, vjerojatna i prihvatlji­va od strane svih relevantni­h dionika. S aspekta financijsk­e odgovornos­ti, potrebno je da su učinci predloženi­h mjera mjerljivi te da mogu biti predmet pouzdane kontrole.

INTERNETSK­O GOSPODARST­VO DANAS STVARA PET RADNIH MJESTA ZA SVAKA DVA IZGUBLJENA OFFLINE RADNA MJESTA DIGITALNA EKONOMIJA NUDI MOGUĆNOSTI KOJE GRAĐANI I KOMPANIJE TREBAJU ISKORISTIT­I 250 milijuna Europljana služi se internetom svaki dan, a još toliko građana ga nikad dosad nije koristilo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia