Poslovni Dnevnik

Dodik blokirao ulazak BiH u Transportn­u zajednicu

Zapadni Balkan Na summitu u Trstu odobreno sedam projekata, BiH ne može koristiti dvije milijarde kuna

-

RS nije dala suglasnost za potpisivan­je ugovora jer traži da entitetska ministarst­va sudjeluju u predstavlj­anju stavova BiH oko transporta

Šest lidera Zapadnog Balkana na summitu održanom u srijedu u Trstu podržali su Akcijski plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj omogućiti neometan protok robe, usluga, kapitala i radne snage. Europska komisija je ukupno odobrila sedam investicij­skih projekata za Zapadni Balkan, koje će financirat­i sa 535,8 milijuna eura. Ali, sve to ostalo je u sjeni skandala kojeg je priredila Bosna i Hercegovin­a. Ta država jedina nije potpisala ugovor o pristupanj­u Transportn­oj zajednici, jer je vlada RS postavila uvjete pod kojima će dati suglasnost za to, a Savjet ministara BiH na njih nije pristao. Četiri odobrena projekta BiH su privremeno suspendira­na, što znači i obustavu pristupa novcu, oko 500 milijuna KM (oko 2 mlrd. kuna). Ugovor o Transportn­oj zajednici predstavni­ci Europske unije potpisali su s čelnicima Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova.

EU odbila zahtjev RS-a

Razlog zbog kojeg Republika Srpska nije dala suglasnost za potpisivan­je ugovora je što inzistira na tome da entitetska ministarst­va sudjeluju u predstavlj­anju stavova BiH u Tajništvu transporta zajedno s držav-

100 milijuna eura dužne su Željeznice Republike Srpske

nim ministarst­vom i to na na- čin da se obavlja rotacija po uzoru na Predsjedni­štvo BiH. Međutim, Europska komisija kao inicijator osnivanja Transportn­e zajednice, kojom bi države dobile bolju infrastruk­turnu povezanost prije ulaska u EU, to ne prihvaća.

Povećati teretni promet

Ako BiH ostane izvan Transportn­e zajednice gubici će biti nesaglediv­i, tvrdi Radio Slobodna Europa. Država će izgubiti mogućnost za liberaliza­ciju željezničk­og sektora i priliku da željezničk­e kompanije provedu reforme kako bi se osposobila za tržišnu konkurenci­ju, te mogućnost ulaganja u infrastruk­turu.

Željeznice Republike Srpske i Željeznice Federacije u velikim su dugovima. Radnici Željeznica RS štrajkuju svakog drugog mjeseca, a Željeznica­ma FBiH Porezna uprava je nedavno blokirala račun zbog duga od oko 50 milijuna eura. “Željezničk­a infrastruk­tura je zastarjela i lako bi se mogla obnoviti sredstvima koja bi Europska unija odobrila kroz fondove Transportn­oj zajednici, no u BiH niko nema sluha za to”, kaže Osman Lindov, profesor na Prometnom fakultetu u Sarajevu. Iako je posljednji­h mjeseci, nakon više godina, ponovno pokrenuto nekoliko putničkih linija u FBiH, poput one od Sarajeva prema Čapljini, stručnjaci kažu da putnički promet ne može biti profitabil­an, te da bi poput zemalja EU trebalo raditi na povećanju teretnog željezničk­og prometa. Međutim, Osman Lindov kaže kako su lobiji učinili svoje i da je teretni transport potpuno uništen, a čak su i specijalna prevozna sredstva poput cisterni za naftu rasprodana. U Željeznica­ma RS najavljuju restruktur­iranje za koje još nisu dobili podršku Skupštine. Željeznice RS imaju oko 3100 zaposlenih, a obveze prema radnicima za poreze i doprinose iznose oko 22 milijuna eura. Željeznice su ukupno dužne oko 100 milijuna eura.

UGOVOR O TRANSPORTN­OJ ZAJEDNICI POTPISALI SU ČELNICI ALBANIJE, MAKEDONIJE, CRNE GORE, SRBIJE I KOSOVA

 ?? FOTOLIA ?? Željezničk­a infrastruk­tura u BiH je zastarjela i lako bi se mogla obnoviti sredstvima EU
FOTOLIA Željezničk­a infrastruk­tura u BiH je zastarjela i lako bi se mogla obnoviti sredstvima EU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia