Poslovni Dnevnik

Google pobijedio francuske poreznike

Dobili spor Sud potvrdio da irska podružnica nije odgovorna za plaćanje francuskog poreza

-

Tehnološki div Google neće morati platiti Francuskoj 1,1 milijardu eura na ime poreznog dugovanja, pri čemu je sud u Parizu presudio da irska podružnica te kompanije nije odgovorna za plaćanje poreza u Francuskoj. “Google Irska nije trebalo oporezivat­i u Francuskoj u razdoblju od 2005. do 2010. godine”, stoji u presudi francuskog suda. Google zapošljava 700 ljudi u Francuskoj, no oglašivačk­i ugovori sklopljeni za prikazivan­je u Francuskoj knjiženi su putem podružnice u Irskoj gdje su niži porezi.

Google je u 2015. platio 6,7 milijuna eura korporativ­nog poreza u Francuskoj. Sud je istaknuo da Google nije imao “stalnu poslovnu jedinicu” niti dovoljno oporezivu prisutnost u Francuskoj da bi se opravdali zahtjevi francuskih vlasti. Iz Googlea su poručili kako je sud potvrdio da kompanija poštuje francuske porezne zakone i međunarod- ne standarde. Francusko ministarst­vo financija kratko je poručilo da će razmotriti mogućnosti žalbe. Za žalbu ima rok od dva mjeseca.

Valja podsjetiti da je novoizabra­na francuska administra­cija, predvođena francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, dodatno istaknula svoje namjere o pritisku na međunarodn­e kompanije za koje smatraju da ne ispunjavaj­u pošteno svoje porezne obveze.

 ??  ?? Uštedili 1,1 milijardu eura
Uštedili 1,1 milijardu eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia