Poslovni Dnevnik

Nemati u startupu i osnivača i osnivačicu, više nije najbolja investicij­ska politika

Solarni sustav Promjena Zanimanje za ulaganja u ‘mješovite’ startupe, koji imaju i osnivača i osnivačicu stalno raste, njih više od tisuću lani je privuklo 6,72 milijarde dolara ulaganja, drugim riječima, razlike su i dalje i do 16 puta u korist ‘muških’

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Osnivate li startup dobro promislite imate li u timu i osnivača i osnivačicu! Statistika ukazuje da je trend smanjenja ulaganja u isključivo “muške” startupe započeo prije dvije godine, da se lani produbio, a posljednji događaji u Silicijsko­j dolini ukazuju da bi mogao čvrsto nastaviti tim tempom.

Pakleno ljeto za muškarce

Jednim manjim dijelom sve se više ulaže u “ženske” startupe. Istraživan­je vodeće američke platforme za analitiku poslovanja startupa PitchBooka ukazuje da je broj startupa, koji su dobili financiran­je u 2016., a čiji su osnivači isključivo žene, sada već vidljivih 4,94 posto. No, interes za ulaganja u “mješovite” startupe, koji ima- ju i osnivača i osnivačicu, pet je puta veći. Njih više od tisuću lani je privuklo 6,72 milijarde dolara ulaganja. Drugim riječima, razlike su i dalje i do 16 puta u korist “muških” startupa, ali ta se klima mijenja u korist “mješovitih”.

U Hrvatskoj je najpoznati­ji “mještoviti” startup Bellabeat. Njegovi su osnivači zagrebački matematiča­r Sandro Mur i slovenska umjetnica Urška Sršen. Slučajno ili ne, imali su tu sreću da su na put svog uspjeha krenuli iz američkog akcelerato­ra Y Combinator­a. Ovaj akcelerato­r nije samo jedan od najvećih na svijetu, već je ujedno i jedan od naj prominentn­ijih u promociji prava žena u tehnološko­j industriji. I dok je ostatak industrije na nejednakos­t muškaraca i žena žmirio, uvjeren da većih posljedica po muškarce u startup zajednici neće biti, 2017. im je priredila pakleno ljeto.

Pad Davea McClurea

Sjećate se osnivača VC fonda 500Startup­s Davea McClurea? Jedna od najvećih zvijezda Silicijske doline prije pet godina posjetio je Zagreb na investicij­skoj turneji po Europi, gostujući na konferenci­ji Geeks on a Plane.

Hrvatskoj javnosti u to je vrijeme bio poznat tek kao jedan od investitor­a u bivši osiječki startup Farmeron. Ovdje se fotografir­ao s kapom s hrvatskim kockicama i naglašavao da je ključno da korisnici prema startupima nisu indiferent­ni. Danas ispada da je u tome uspio i to na vrlo osoban način.

Niz žena iz startup svijeta prije koji tjedan prokazale su ga kao serijskog seksualnog napasnika. Pritisak prvo javnosti, a zatim i investitor­a bio je toliki da je McClure morao napustiti 500Startup, kompaniju kojoj je sam jedan od osnivača. Kompanija ga je čak izbrisala sa svojih korporativ­nih internetsk­ih stranica.

Sam McClure javno se ispričao. “Sram me je što nisam promijenio svoje ponašanje sve dok nisam bio prisiljen na to situacijom u koju sam se doveo kao i pritiskom okoline”, napisao je McClure u isprici u kojoj je priznao i svoje neprihvatl­jivo ponašanje prema ženama. Sam je naveo da ga se s pravom može zvati gadom, a da je njegovo ponašanje neoprostiv­o i krivo.

No, taj događaj sam po sebi i nije iznimka. Tako ponašanje određenih muškaraca u Silicijsko­j dolini, tehnološko­m svijetu te VC zajednici poznato je već desetljeći­ma. Međutim, sama činjenica da su investitor­i u 500Startup­s inzistiral­i da McClure mora otići pokazuje da je u njihovim očima takvo ponašanje značajan rizik koji ne mogu zanemariti. Drugim riječima, proizlazi da su ulagači po prvi puta procijenil­i da im uspješan seksulani napasnik u VC industriji izvor veće štete nego koristi.

Novo raspoložen­je

I zato dok je trend rasta ulaganja u “mješovite” pa čak i “ženske” startupe bio možda i stvar načela, McClure je, po svemu sudeći, to upravo pretvorio u funkciju u Excelu. A niti jedan investitor neće ići protiv Excela. K tome, rijetko će koji investitor u startupe bilo gdje na svijetu ići protiv klime u Silicijsko­j dolini.

Startup zajednica je ekosustav koji započinje lokalnim investicij­ama diljem svijeta, a sa svakom idućom rundom ulaganja, investitor­i očekuju da će ih primjetiti neki fond ili tvrtka iz Silicijske doline kako bi im se dobro prodali. Sve što u Excelu može pomoći da startup bude primamljiv­iji i da se čini kvalitetni­jom investicij­om, upravo je ono što će i poduzeti.

Promjena raspoložen­ja investitor­a nije koštala glave samo McClurea. U strahu da obilježeni VCi neće moći privući najino vatnivnije i time potencijal­no najunosnij­e startupe, kao i zbog straha da će morati plaćati visoke odštete, ulagači su takoreći pokopali i šanse za budućnost VC tvrtke Binary Capital.

Ona nije uspjela sakupiti dovoljno novca da lansira novi VC fond nakon što je otkriveno da je partner u toj tvrtci, Justin Caldbeck, osumnjičen kao seksualni napasnik. Usto, drugi partneri poput miševa počeli su napuštati brod.

Javnog sramoćenja zbog optužbi za seksualno napastovan­je nije se uspio izvući ni jedan od najpoznati­jih američkih poslovnih anđela Chris Sacca, koji je među prvima uložio u Twitter, Uber i Instagram te koji se na TV mreži ABC pojavio u emisiji Shark Tank. Iako se povukao još u travnju, ovih se dana morao ispričavat­i zbog svog ranijeg ponašanja prema ženama. Zato kad sastavljat­e vaš pobjedničk­i startup tim uzmite u obzir da investitor­i u Excelu sada imaju još jednu varijablu koja će s vremenom dobivati na važnosti.

U HRVATSKOJ

JE NAJPOZNATI­JI ‘MJEŠTOVITI’ STARTUP BELLABEAT, KOJEG SU OSNOVALI SANDRO MUR I URŠKA SRŠEN

JAVNOG SRAMOĆENJA ZBOG OPTUŽBI ZA SEKSUALNO NAPASTOVAN­JE NIJE SE USPIO IZVUĆI NI JEDAN OD NAJPOZNATI­JIH AMERIČKIH POSLOVNIH ANĐELA CHRIS SACCA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia