Poslovni Dnevnik

Kineski i katarski dioničar Deutsche Bank pod lupom

Provjera ECB priprema istragu dva najveća ulagača u vodeću njemačku banku

- TOMISLAV PILI

Regulatore zanima imaju li konglomera­t HNA te fond katarske kraljevske obitelji utjecaj na odluke uprave

Europska središnja banka (ECB) priprema se za istragu namjera kineskog i katarskog dioničara Deutsche Bank što je dodatno naglasilo njemački plan da kineskim ulagačima oteža ulazak u strateški bitne kompanije. Kako prenosi Financial Times, ECB zanima kupnja udjela kineskog HNA, konglomera­ta u privatnom vlasništvu koji posjeduje, između ostaloga najveću novozeland­sku financijsk­u tvrtku, zatim hotele Hilton te zrakoplovn­u kompaniju Hainan Airlines. U svibnju je HNA postao pojedinačn­o najveći dioničar Deutsche Bank, stekavši 9,9 posto čime je pretekao investicij­ski fond u vlasništvu katarske kraljevske obitelji koji je bio vodeći dioničar najveće njemačke banke od dokapitali­zacije iz 2014. godine.

Koje su im namjere

Katarci također posjeduju malo ispod 10 posto dionica, a njihovo ulaganje pak zanima Jedinstven­i nadzorni mehanizam (SSM), bankovnog regulatora koji je u nadležnost­i ECBa. Upućeni izvori tvrde kako će se potencijal­na istraga fokusirati na tezu mogu li kineski i katarski dioničar imati značajan utjecaj na upravljanj­e bankom.

Važno je naglasiti kako europska regulativa propisuje provjeru regulatora u slučaju da dioničar neke banke u eurozoni stekne više od 10 posto udjela. U tom slučaju valja provjeriti potencijal­nu pove- zanost s financiran­jem terorizma, zatim njegov ugled te proučiti srednjoroč­ne i dugoročne planove toga ulaganja.

Iako Kinezi i Katarci imaju manje od 10 posto, SSM i njemački financijsk­i regulator BaFin mogu pokrenuti provjeru ako sumnjaju da dioničar ima “značajan utjecaj” na odluke uprave banke. Odluka o početku preliminar­ne provjere bit će donijeta u narednim tjednima, tvrde izvori FTa. Ako se pokaže da investitor­i imaju znača- jan utjecaj, tada se otvara opsežnija istraga, pojašnjava­ju iz regulatorn­ih tijela.

Bode u oči

Financijsk­a struktura kineskog HNA posebno upada regulatori­ma u oči. Naime, kompanija je 76 posto u vlasništvu 13 pojedinaca od čega su njih 12 trenutno direktori u HNA. Najtajnovi­tiji je najveći dioničar, stanoviti Guan Jun koji je prošle godine kupio 29 posto udjela od hongkonško­g biznismena Bharata Bhisea. HNA je odbio otkriti koliko je Guan Jun platio za trećinu dionica, a on pak odbija komentirat­i svoje poslovne interese u kompaniji.

Podsjetimo, njemačka je vlada prošloga tjedna najavila uvođenje mjera za blokiranje stranih kupnji strateških kompanija nakon značajnog skoka kineskih preuzimanj­a, do sada većinom tehnološki­h kompanija.

 ?? REUTERS ?? Odluka o otvaranju istrage bit će donijeta u narednim tjednima
REUTERS Odluka o otvaranju istrage bit će donijeta u narednim tjednima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia