Poslovni Dnevnik

U novčanim fondovima ‘osvanulo’ 529 milijuna kuna

U lipnju ukupna imovina investicij­skih fondova veća 3,6 posto

- TOMISLAV PILI

Predvodnic­i rasta U lipnju ukupna imovina investicij­skih fondova veća 3,6 posto

Uz uobičajenu ljetnu veću likvidnost, dio razloga skoka imovine leži u pripremama za kupnju državne obveznice

Iako već mjesecima bilježe smanjivanj­e imovine, u novčanim investicij­skim fondovima prošloga je mjeseca “osvanulo” 529 milijuna kuna imovine što se dijelom pripisuje novom zaduženju države. Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), imovina novčanih fondova popela se sa 9,04 milijarde kuna u svibnju na 9,57 milijardi kuna u lipnju.

Radi se o povećanju od 5,85 posto što je najsnažnij­i skok imovine među pojedinim vrstama investicij­skih fondova. Naime, imovina obveznički­h fondova veća je 1,56 posto, a dioničkih 0,45 posto dok mješoviti fondovi bilježe pad od jedan posto. Time su novčani fondovi i najzaslužn­iji za lipanjski rast ukupne imovine otvorenih investicij­skih fondova za 3,6 posto na 17,9 milijardi kuna.

Razlog takvom skoku dijelom treba tražiti u uobičajeno većoj ljetnoj likvidnost­i, tvrde u neslužbeno­m razgovoru financijaš­i, a dijelom u pripremi velikih institucio­nalnih ulagača za nedavno ulaganje u državnu obveznicu kojom je Ministarst­vo financija priku- pilo tri milijarde kuna. Unatoč lipanjskom skoku, imovina novčanih fondova se topi. U odnosu na kraj prošle godine kada se kretala na 11,1 milijardu kuna, trenutno je manja za gotovo 14 posto.

Razlog tomu leži u makroekono­mskom okruženju koje je u ovom trenutku vrlo pozitivno, a monetarna politika u EU izrazito je liberalna, odnosno već određeni niz godina prevladava­ju niske kamatne stope, a taj je trend prisutan i u Hrvatskoj, ističe Miroslav Jurišić, član Uprave Erste Asset Management­a. “Činjenica je da je u ovom trenutku prisutan relativan trend prebacivan­ja imovine iz novčanih fondova, s nižim očekivanim prinosom, u rizičnije fondove s mogućnošću ostvarivan­ja višeg povrata”, kaže Jurišić. Dodaje kako očekuje nastavak rasta ukupne imovine.

 ?? FOTOLIA ?? S rastom od gotovo šest posto novčani su fondovi najzaslužn­iji za rast ukupne imovine
FOTOLIA S rastom od gotovo šest posto novčani su fondovi najzaslužn­iji za rast ukupne imovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia