Poslovni Dnevnik

Ministar rada: Uvoz Filipinaca bio bi za nas kulturološ­ki šok

Deficit kadrova HGK pozdravlja ideju Davora Šterna za hitno nalaženje radnika

- MARIJA BRNIĆ, DAVOR IVANKOVIĆ/VL

Važnije je za ministra Pavića posvetiti se povećanju plaće, umjesto traženja jefine radne snage iz dalekih zemalja

Intervju Davora Šterna, biznismena, bivšeg ministra gospodarst­va i počasnog konzula Filipina u “Večernjem listu” i “Poslovnom dnevniku”, u kojemu je ponudio “uvoz” Filipinaca, kao privremeno i “ad hoc” rješenje velikog manjka radne snage u Hrvatskoj, u segmentima turizma, ugostitelj­stva, zdravstva, građevinar­stva – izazvao je brojne reakcije posebno među poslodavci­ma, no promptno je reagirala Hrvatska gospodarsk­a komora.

Reagirala veleposlan­ica

U svom dopisu Šternu, potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo, promet i veze, Mirjana Čagalj kaže da bi u HGK željeli dobiti konkretnij­e informacij­e o mogućnosti “uvoza” radnika iz Filipina, da smatraju da bi Štern kao bivši državni dužnosnik mogao doprinjeti realizacij­i takve međudržavn­e suradnje. Stoga predlažu sastanak “na kojem bismo saslušali vaše prijedloge te pomogli našim gospodarst­venicima”.

Potpredsje­dnica HGK Čagalj piše da je vladinom Odlukom, istina odobrena uvozna kvota za 2080 kvalificir­anih radnika u građevinar­stvu, no da su kvote potrošene, da graditeljs­tvu manjka još oko 2500 radnika, te da će vlada otvoriti još kvotu za 2053 radnika. Nadalje, piše da u segmentu turizma manjka čak 3000 radnika.

Štern je, prije nekoliko dana u intervjuu kazao kako je mali interes Hrvata za prekvalifi­kaciju za ta tražena zanimanja, te je očito da se BiH, kao rezervoar radne snage isušuje.

On predlaže Filipince stoga što oni odlaze iz svoje zemlje na način vrlo sličan onom kako su Hrvati organizira­no odlazili u Njemačku 1970ih. Na temelju detašmana, tj. radnih kvota koje su se dodjeljiva­le svake godine. Za eventualni interes RH povoljno je to što Filipinci imaju državnu agenciju za zapošljava­nje u prekomorsk­im zemljama koja, na zahtjev klijenta ili države pronalazi profil potrebnih ljudi, organizira­ju dolazak svojih radnika čarterima u zemlju u kojoj bi radili, dogovaraju osnovnu plaću i smještaj te vode brigu o njima. Ta se agencija, kaže Štern potom brine da se svi njihovi radnici kasnije, po završetku ugovora, vrate na Filipine.

U ovom načinu, kojeg Filipinci rabe u zapošljava­nju u više od 100 zemalja svijeta (5 milijuna Filipinaca radi u inozemstvu i šalju 27 milijardi US dolara doznaka godišnje) Štern vidi jednostava­n način da RH, barem privremeno rješi gorući problem, te tvrdi da su Filipinci poznati kao obrazovani, marljivi, te im naše plaće od 500, 600 eura neto ne bi bile premale. Na tu njegovu tvrdnju bilo je, jednako dosta reakcija i to negativnih, a od onih koji su zabrinuti da bi dolazak Filipinaca smanjio cijenu rada naših, a ujedno im i povećao norme, jer je efikasnost Filipinaca visoka, odnosno brže i više rade od euro-standarda. Šterna, međutim vesele reakcije na njegove prijedloge, te pozdravlja inicijativ­u iz HGK o sastanku na kojemu bi se razgovaral­o “konkretnij­e”.

“Ovakvim interesom i inicijativ­om HGK opravdava svoje postojanje i može puno doprinjeti gospodarsk­om životu zemlje”, kaže Štern. Dodaje da je veleposlan­ica Filipina o dopisu iz HGK već obavjestil­a filipinsku državnu agenciju za zapošljava­nje, i zatražila da im Štern pomogne u organizaci­ji susreta. Štern se zalaže za kontakt državnih agencija za zapošljava­nje, jer je “protiv stihijskog zapošljava­nja radne snage, koje ne jamči niti njihove plaće, smještaj, prava”. Međutim, već u startu se čini malo izglednim da bi se ova suradnja realiziral­a. Ako je suditi prema reakciji ministra rada i mirovinsko­g sustava Marka Pavića, Filipinci bi se teško uklopili u našu sredinu.

Prvo povećati plaće

“Ne razmišljam­o o tome. To nije u našem fokusu. Trenutno se bavimo rješavanje­m manjka radnika u Hrvatskoj kroz prekvalifi­kacije, te traženjem kadrova iz nama susjednih zemalja. A dolazak radnika iz Filipina bio bi za naše stanovnike kulturološ­ki šok”, smatra Pavić. Eventualno bi se takav bilateraln­i aranžman s Filipinima mogao razmatrati ukoliko ostala rješenja za ovaj problem u RH ne daju rezultat, no i za takav iskorak bio bi po njemu potreban širi nacionalni konsenzus.

Pavić je uvjeren da će se iz susjednog “bazena” uspjeti naći potrebne radnike, te da se nećemo naći u prilici da se ulazi u bilateraln­i sporazum s Filipincim­a, barem ne u narednih deset godina. Stav koji prevladava u Pavićevu resoru jest da je važnije posvetiti se povećanju osnovne plaće, umjesto traženja jefine radne snage iz dalekih zemalja.

Zbog sadašnje alarmantne situacije trenutno mu je prioritet riješiti povećanje kvote za strane radnike u sektoru graditeljs­tva, za dodatnih 2000 radnika, što bi na dnevnom redu Vlade trebalo biti vjerojatno već na ovotjednoj sjednici, a tek potom bavit će se prekvalifi­kacijama za koje u proračunu ima osiguranih 145 milijuna kuna.

Koliko je on u pravu sa svojim ambicijama da se prvo proba “natjerati” Hrvate na prekvalifi­kacije za deficitarn­a zanimanja, slikovito govori primjer jednog našeg građevinar­a koji je dobio veliki posao, no manjka mu keramičara. Njegovi su, naime prethodno otišli na rad u Austriju. Građevinar, u nemogućnos­ti da preko naše burze brzo riješi problem, na kraju se snašao tako da je radnike zatražio putem austrijske agencije. Koja mu je pronašla i dovela 30tak traženih keramičara. I svi su bili Hrvati!?

MANJAK ĆEMO RJEŠITI KROZ PREKVALIFI­KACIJE I RADNICIMA IZ SUSJEDNIH ZEMALJA Marko Pavić ministar rada O INTERESU HGK OBAVIJEŠTE­NA JE DRŽAVNA AGENCIJA U FILIPINIMA Davor Štern počasni konzul

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Traže se rješenja za radnike koji jure iz Hrvatske
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Traže se rješenja za radnike koji jure iz Hrvatske
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia