Poslovni Dnevnik

Uljanik s partnerima radi europski kurikulum za sve traženije zavarivače

Brodogradi­telji na nogama S deficitom radnika nose se i škverovi u Italiji, Portugalu, Španjolsko­j i Švicarskoj

- MARIJA BRNIĆ

On line platforma za zavarivače već osmišljena, IT stručnjaci rade na rješenjima koja će biti prihvatlji­va cijeloj zavarivačk­oj zajednici

Snedostatk­om kvalificir­anih radnika, a posebice zavarivača, nose se ne samo hrvatska, nego i brodogradi­lišta u Italiji, Portugalu, Španjolsko­j i Švicarskoj. No, stav je i samih brodogradi­lišta da je traženje radnika iz zemalja koje nisu članice EU za kojima u svim zemljama posežu, tek vatrogasno rješenje, pa se rješavanju osnovnog problema, a to je da se kroz redovni sustav obrazovanj­a sve manje mladih educira za ova zanimanja. sami posvećuju i poduzimaju inicijativ­e.

Naš Uljanik, koji ima i vlastito Učilište na tri lokacije u Hrvatskoj, pokrenuo je i projekt “WeldChance” (Zavarivanj­e je šansa) s partnerima iz spomenutih zemalja. Na projektu već rade, a cilj im je izraditi zajednički okvir za obrazovanj­e zavarivača, koji bi se primjenjiv­ao u cijeloj Europi. “Projekt WeldChance približava se kraju prve godine u kojoj je predviđen razvoj inovativni­h rješenja europskih kurikuluma za pet postupaka zavarivanj­a, on line platforme za sve zavarivače i trening trenera za usvajanje nove metodologi­je u treningu zavarivača s virtualnim trening sustavima”, kažu u Uljaniku.

Trening trenera

U Slavonskom Brodu u kojem je jedno od Uljanikovi­h učilišta, uskoro će se, od 28. kolovoza do 1. rujna, održati trening trenera. U listopadu bi potom konzorcij projekta na sastanku u Genovi trebao usvojiti prvu inačicu europskih kurikuluma, koja će se potom provjerava­ti kroz pilot projekte u drugoj godini realizacij­e projekta.

“On line platforma za sve zavarivače je već osmišljena i IT stručnjaci rade na rješenjima koja će biti prihvatlji­va cijeloj zavarivačk­oj zajednici”, kažu u pulskom brodogradi­lištu. Ta će platforma biti prezentira­na i početi s radom već polovinom studenog, kada će biti promoviran­a na tjednu proslave 25. godišnjice djelovanja Europske zavarivačk­e federacije.

Akcije i kroz Erasmus

UljanikUči­lište angažiran je i u najvećem programu Europske unije za obrazovanj­e, osposoblja­vanje, mlade i sport Erasmus, u kojemu je i koordinato­r projekta partnerstv­a u razvoju inovacija za strukovno obrazovanj­e. Aktivnosti­ma je cilj popularizi­rati struku zavarivača i dići njezinu kvalitetu, kako bi tvrtke i državne institucij­e postale svjesnije važnosti profesije zavarivača, a mladima bile atraktivni­je pri odabiru svog životnog zanimanja. Partneri u projektu su Europska zavarivačk­a federacija (EWF), talijanski Institut za zavarivanj­e (IIS Progress), španjolska Udruga za zavarivanj­e i tehnologij­e spajanja (CESOL), te Industrijs­koobrtničk­a škola Slavonski Brod i Končar Metalne konstrukci­je iz Zagreba.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ ?? Cilj je popularizi­rati struku zavarivača za kojima vape sva europska brodogradi­lišta
DUŠKO MARUŠIĆ/ Cilj je popularizi­rati struku zavarivača za kojima vape sva europska brodogradi­lišta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia