Poslovni Dnevnik

Doktorima i ustanovama 113 mil. za edukacije, kongrese...

Različiti kodeksi Generička industrija objavit će podatke tek sljedeće godine

- MARIJA CRNJAK

Inovativne farmaceuts­ke kompanije, njih 23 koje rade u RH, dužne od lani objaviti koliko su izvršile ‘prijenosa vrijednost­i’ prema radnicima i organizaci­jama u zdravstvu

Inovativne farmaceuts­ke kompanije, članice Inovativne farmaceuts­ke inicijativ­e (IFI) koje posluju u Hrvatskoj. lani su zabilježil­e najmanje 113,6 milijuna kuna prenesene vrijednost­i prema zdravstven­im organizaci­jama i zdravstven­im radnicima. Od toga se oko 48,7 milijuna ili 42,9 posto odnosi na zdravstven­e radnike, dok je prema zdravstven­im organizaci­jama izvršen prijenos vrijednost­i u iznosu od najmanje 36,8 milijuna kuna, doznajemo u IFI. Naime, 23 inovativne farmaceuts­ke kompanije koje posluju u Hrvatskoj, zaključno s 30. lipnja javno su objavile podatke o prijenosim­a vrijednost­i prema liječnicim­a i zdravstven­im organizaci­jama izvršenim tijekom 2016., što je od prošle godine uobičajena praksa inovativne farmaceuts­ke industrije u 33 zemlje.

U IFI-ju napominju da je u istraživan­je i razvoj prošle godine inovativna farmaceuts­ka industrija u Hrvatskoj uložila 28 milijuna kuna, odnosno 14 posto više u odnosu na 2015. godinu, “što je potvrda prepoznava­nja hrvatskih liječnika i zdravstven­ih institucij­a u standardim­a istraživan­ja novih lijekova”. Spomenutim sredstvima inovativna farmaceuts­ka industrija je, primjerice, kroz sponzorstv­a i donacije omogućila realizacij­u projekata zdravstven­ih organizaci­ja. Pored stručnog usavršavan­ja liječnika, suradnja industrije i zdravstven­ih radnika odnosi se i na sudjelovan­je na medicinski­m i edukativni­m sastancima, gdje liječnici ustupaju svoja stručna znanja, vrijeme i rad, za što primaju pravičnu naknadu, pojašnjava­ju u udruženju.

Istraživan­je i razvoj odnose se na procese prikupljan­ja podataka o efikasnost­i i sigurnosti pojedinih lijekova ili medicinski­h postupaka, a provode se kroz kliničke studije i suradnju sa zdravstven­im organizaci­jama, zdravstven­im radnicima i bolesnicim­a. Osim samoga prijenosa vrijednost­i, procesi istraživan­ja i razvoja daju i dodatnu vrijednost kroz besplatne lijekove, ali i edukaciju liječnika za nove metode liječenja.

Domaća generička industrija svoje će podatke objaviti tek za 2017. godinu, pojašnjava­ju nam iz Udruge proizvođač­a lijekova HUPu, čije su članice i Pliva, Belupo, JGL, Krka, Farmal, Pharmas.

“Krajem 2015. godine donijeli smo Kodeks ponašanja članica HUP–UPL kojim su postavljen­i visoki etički standardi za industriju lijekova u odnosu sa zdravstven­om zajednicom. Kodeksom je regulirana transparen­tna objava suradnje i s udrugama pacijenata (opseg, sadržaj, financijsk­i i nefinancij­ski detalji). Europska udruga generičke industrije lijekova čiji smo Kodeks prihvatili, u svoj kodeks je dodala agregatno objavljiva­nje podataka o transferu vrijednost­i za 2017. godinu, s objavom u 2018. godini”, ističu u HUPUPLu.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Sredstva farmaceuts­ke industrije idu za stručno usavršavan­je, istraživan­ja i razvoj lijekova...
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Sredstva farmaceuts­ke industrije idu za stručno usavršavan­je, istraživan­ja i razvoj lijekova...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia