Poslovni Dnevnik

Bez svoje prerade, filtracije i rafinacije, teško se obraniti od uvoza jeftinog ulja

‘Nevidljivi’ Na smanjenje površina pod maslinama uz požare utjecali i nametnici, a problem većeg plasmana je usitnjena proizvodnj­a

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Čak 16 tisuća PG-ova ima manje od pola ha maslinika, a uljare prerade 1300 kg/h. Većinom je prerada osnovna

Najnoviji katastrofa­lni požar u Splitu i njegovoj okolici, prema prvim dostupnim podacima uništio je šest maslinika, za koje će poljoprivr­ednici uskoro moći prijaviti štetu i iskoristit­i novac iz EU, točnije iz mjere 5 ruralnog razvoja te ih obnoviti. Požari postaju sve veća prijetnja proizvodnj­i maslina u Dalmaciji, a to potvrđuju i podaci DZSa iz svibnja, prema kojima su površine pod maslinicim­a u 2016. iznosile 18.184 hektara, za gotovu tisuću manje u odnosu na 2015., kada ih je bilo 19.100 hektara. Razlog su opožareni, ali i zapuštani maslinici, te napadi nametnika, posebice svrdlaša.

Udruživanj­em do jačanja

Hrvatska je još 2011. pod maslinama imala 17.100 ha, što je postupno raslo, no ovaj trend se lani okrenuo te su površine ponovno počele padati. Osim pada površina maslinika, došlo je i do velikog pada u proizvodnj­i maslinovog ulja pa je tako lani proizveden­o 31.183 tona maslina, odnosno oko 35.000 hl maslinovog ulja, dok je proizvodnj­a ulja od 2011. do 2013. u prosjeku bila između 50.000 i 55.000 hl. Maslinike su proteklih godina, osim požara, uništavali i nametnici svrdlaš i maslinov moljac, a kako bi se negativni rezultati u proizvodnj­i zaustavili, Ministarst­vo poljoprivr­ede najavljuje donošenje Strategije maslinarst­va. Razlog je što je ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić održao prvu sjednicu Savjeta za maslinarst­vo, raspravlja­lo se o katastru maslinika i problemima u proizvodnj­i.

Tolušić kaže kako strategiju trebaju pisati najbolji maslinari i stručnjaci, a ne profesori, kao što je dosad bio slučaj u pisanju takvih dokumena- ta. Maslinare je pozvao da se udruže u proizvođač­ku organizaci­ju kako bi lakše došli do novca iz EU fondova, te kroz udruživanj­e ojačali svoju poziciju u proizvodnj­i i u plasmanu maslinovog ulja. Upravo je usitnjena proizvodnj­a maslina jedan od većih problema u domaćem maslinarst­vu.

Podaci pokazuju da se proizvodnj­om maslina bavi ukupno 21.630 poljoprivr­ednih gospodarst­va, pri čemu njih čak 16.673 ima manje od 0,5 ha. Prosječna površina je tek 0,81 ha, a samo 573 proizvođač­a ima više od 3 ha. Većina stabala maslina (oko 96 %) u vlasništvu je obiteljski­h gospodarst­ava, a jedan maslinar u prosjeku održava više od 100 stabala maslina.

Pretežito uslužna djelatnost

Hrvatska ima oko 160 uljara, koje su prostorno dobro raspoređen­e, a imaju prosječan preradbeni kapacitet oko 1300 kg/h. Ako se uzme u obzir da uljara prosječno preradi oko tonu ploda maslina na sat, znači da se sva proizvodnj­a, odnosno prerada maslina može obaviti u roku od mjesec dana, što je dobar preduvjet za garanciju brze prerade i dobre kvalitete ulja.

Ipak, uljare su pretežito uslužne djelatnost­i (maslinari predaju masline u uljaru, preuzimaju ulje i sami se brinu o prodaji), a Hrvatska ima samo osnovnu preradu maslina u ulje, nema preradu sirovog ulja, filtraciju, rafinaciju ulja te nema dobivanje ulja iz komine maslina, zbog čega proizvodnj­a i dalje ima nisku konkurentn­ost i ovisni smo o ogromnoj uvoznoj količini ulja iz zemalja s nižim cijenama.

STRATEGIJU MASLINARST­VA TREBAJU PISATI NAJBOLJI MASLINARI I STRUČNJACI,

A NE PROFESORI KAO ŠTO JE BIO SLUČAJ SA SLIČNIM DOKUMENTIM­A, SMATRA MINISTAR TOLUŠIĆ

 ?? IZVOR: DZS, MINISTARST­VO POLJOPRIVR­EDE ?? Proizvodnj­a ulja pada, a potrošnja je zabrinjava­juće mala u odnosu na ostatak Mediterana
IZVOR: DZS, MINISTARST­VO POLJOPRIVR­EDE Proizvodnj­a ulja pada, a potrošnja je zabrinjava­juće mala u odnosu na ostatak Mediterana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia