Poslovni Dnevnik

Nakon prvog pjenušca i prvi pansion i novi podrum

U vinariji Stručić Ludbreg degoržiral­i svoje pjenušavo vino, slijedi i rose pjenušac, te širenje proizvodnj­e i asortimana

-

Uludbreško­j vinariji Stručić degoržiran je prvi pjenušac ove vinarije i prvi pjenušac ludbreškog vinogorja.

“To je bio velik izazov za nas te kruna vinarije i dosadašnje­g rada. Svi vinari nakon vrhunskih vina žele proizvodit­i i pjenušac, tome svi u ovom poslu težimo”, kaže vinar Tomislav Stručić.

Pjenušac je rađen klasičnom metodom, od sorte chardonnay berbe 2014. godine i pomoću prirodnih kvasaca. Za degoržiran­je su angažirali obiteljske prijatelje Ivanu Puhelek Purek i Krunu Antolković­a iz tvrtke Eno concept, koji među prvima u Hrvatskoj imaju opremu i mobilni servis te degoržiraj­u pjenušce vinarima diljem zemlje. “Naša suradnja je dugogodišn­ja i ispreplete­na prijateljs­tvom. Nakon ovog prvog pjenušca, planiramo i proizvodnj­u rose pjenušca od portugisca”, pojašnjava Sanja Stručić.

Ivana Puhelek Purek objašnjava da je degoržira- nje završna faza u procesu proizvodnj­e pjenušca. “Boce su ručno okretane, a cilj je da talog dođe u grlo boce, zamrzne se i potom se pod pritiskom izbacuje”.

Prvih tisuću boca pjenušca planiraju plasirati na zagrebačko­m tržištu, a moći će ga se kupiti i kod njih u vinariji. Inače, Tomislav i Sanja Stručić druga su generacija vinara, a oni se ovim obiteljski­m biznisom bave desetak godina.

“Zadnjih nekoliko godina ozbiljnije se bavimo ovim po- slom i sve više težimo kvaliteti vina. Od sortimenta imamo graševinu, chardonnay, sauvignon i rajnski rizling, proizvodim­o 25.000 boca godišnje te obrađujemo tri hektara vinograda”, otkriva Stručić.

Za kraj su nam otkrili kako im je u planu i proširenje vinograda na još pola hektara, a pri kraju su i s projektima u sklopu Vinske omotnice tako da će uskoro imati i smještajne kapacitete te kreću s izgradnjom pet soba, novog podruma i kušaonice.

 ??  ?? Sanja i Tomislav Stručić proizvode oko 25.000 litara vina, druga su generacija vinara u obitelji
Sanja i Tomislav Stručić proizvode oko 25.000 litara vina, druga su generacija vinara u obitelji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia