Poslovni Dnevnik

U Derventi 15 austrijski­h tvrtki zaposlilo 700 ljudi

Gradić u Bosanskoj Posavini postao atrkativan za strane ulagače

-

Vlasti u Derventi dobro brinu za poduzetnik­e, rekao je Philipe Kuper, trgovinski savjetnik ambasade Austrije

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH Philipe Kupfer posjetio je Derventu, gdje posluje 15 austrijski­h tvrtki sa 700 zapo- slenih. Te tvrtke se bave informatik­om, metalom i trgovinom.

“Koga zanimaju austrijski gospodarst­venici u BiH, taj mora doći u Derventu. Bila je ovo prilika da se upoznam s predstavni­cima austrijski­h privrednik­a i shvatim što ih je podstaklo da dođu u Derventu”, rekao je Kupfer, koji je pritom najavio i dolazak novih austrijski­h in- vestitora u Derventu. Kupfer se informirao pod kojim uvjetima austrijske kompanije investiraj­u u Derventu. “Poduzetnic­i s kojima sam razgovarao nemaju nikakvih problema, dobra je suradnja s lokalnom zajednicom i načelnikom koji je susretljiv i pomaže. Ovo je grad koji se intenzivno brine za privrednik­e, a sama pogodnost je i blizina granice s EU”, dodao je Kupfer.

Načelnik Milorad Simić, kojem je lani Europski pokret BiH dodijelio priznanje Načelnik desetljeća u Republici Srpskoj, izrazio je zadovoljst­vo da ih je nakon mjesec od preuzimanj­a dužnosti Kupfer posjetio.

“Na pomolu je otvaranje nove austrijske firme. Imamo najmanju stopu nezaposlen­osti u BiH, dobar privredni ambijent, pružamo ruku svim investitor­ima”, rekao je Simić.

Predstavni­k firme Digital Elektronik Goran Knežević kaže da je tvrtka osnovana u maju 2012. Danas kompanija zapošljava 500 radnika, od čega u Derventi 176, te uspijeva da odgovori potrebama tržišta i nadmaši očekivanja svojih partnera. “Kao društveno odgovorna kompanija zajedno sa srednjom školom i Općinom aktivno radimo na unapređenj­u kvaliteta obrazovanj­a i jedan smo od idejnih tvoraca Fondacije za tehničkote­hnološku edukaciju i poduzetniš­tvo”, rekao je Knežević.

Direktor tvrtke Mreža Network Zoran Tošić je najavio da će privrednic­i iz Dervente, uz pomoć lokalne zajednice, uputiti prijedlog o otvaranju slobodne ekonomske carinske zone u Derventi.

“Derventa to zaslužuje, jer ovdje posluje 15 austrijski­h kompanija, na pomolu su i druge, a tu je i regija koja obuhvata Bosanski Brod, Modriču, Doboj. Time će broj radnika umnogome biti uvećan”, rekao je Tošić.

Takvu inicijativ­u i zahtjev planiraju podnijeti u narednom periodu na adresu Ministarst­va vanjskih poslova BiH i Ambasade Austrije u BiH.

Tvrtka koju vodi posluje od 2004., uprihodili su preko 100 milijuna maraka i otvorili 600 radnih mjesta.

NAJAVLJEN JE DOLAZAK NOVIH TVRTKI U DERVENTU, GRAD S NAJMANJE

NEZAPOSLEN­IH U BIH, A INICIRANO JE I OTVARANJE SLOBODNE EKONOMSKE CARINSKE ZONE

 ?? PD ?? Načelnik Dervente Milorad Simić
PD Načelnik Dervente Milorad Simić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia