Poslovni Dnevnik

Galenika se ponovno prodaje

Novi pokušaj Državni udjel se nakon konverzije dugova povećava na preko 90 posto

-

Država će tender raspisati do 1. rujna, bankari voljni potraživan­je od 71,7 milijuna eura prodati za 25 milijuna

Država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket dionica Galenike, a tender bi trebalo da bude raspisan do 1. rujna, javlja RTS. Državni udjel u Galenici će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90 posto dionica, rečeno je za javni servis u resornom ministarst­vu. Pokušaj strateškog partnerstv­a uz prodaju 25 posto državnih dionica Galenike u veljači završio je neuspjehom. Zoran Pantelić iz sindikata Nezavisnos­t prenosi da će novi tender država raspisati do 1. rujna i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

„Sada se pripremaju tenderski uvjeti i sve ono što prateće ide uz tendersku proceduru”, navodi Pantelić na osnovu obaveštenj­a koje su sindikati dobili iz Ministar- stva. Sudbina Galenika se već dugo vrti u krugu oko tri svote. Sudovi odlučuju o 120 milijuna eura nenaplaćen­ih lijekova isporučeni­h domaćim veledroger­ijama. S druge, strane ta kompanija 110 miljuna duguje državnim poduzećima, a više od 70 milijuna eura bankama, podsjeća RTS. Kako navode, Ministarst­vo privrede dogovorilo se o modelu za rješenje problema.

„Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 milijuna eura otkupi jednokratn­om isplatom od 25 milijuna eura. Taj otkup je uvjetovan provođenje­m privatizac­ije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživan­ja najvećih vjerovnika, Srbijagasa i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket dionica u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90 posto ukupnog kapitala Galenike”, navelo je Ministarst­vo privrede.

Stručnjaci procjenjuj­u da je prodaja većinskog paketa za investitor­e daleko primamljiv­ija od prethodnih ponuda strateškog partnerstv­a, navodi RTS.

PRODAJA GALENIKE VRTI SE OKO TRI SVOTE - DOMAČE VELEDROGER­IJE DUGUJU 120 MILIJUNA

EURA, GALENIKA DRŽAVI DUGUJE 110 MILIJUNA, A BANKAMA JOŠ 70 MILIJUNA EURA

 ?? FOTOLIA ?? Poznata tvornica traži vlasnika
FOTOLIA Poznata tvornica traži vlasnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia