Poslovni Dnevnik

Air France-KLM tresu sukobi ‘po nacionalno­j osnovi’

Neupravlji­va kompanija Interni dokument razotkrio tenzije među zaposlenic­ima

- TOMISLAV PILI

Francuzi prigovaraj­u Nizozemcim­a da ih zanima samo novac, dok ovi uzvraćaju da menadžeri Air Francea vode tvrtku u propast

Nizozemci samo gledaju na profit; Francuzi vode cijelu kompaniju u propast samo su neki od nalaza internog istraživan­ja odnosa među zaposlenic­ima zrakoplovn­e kompanije Air FranceKLM koje je iscurilo u javnost. Dokument pokazuje kako je kompanija praktički “neupravlji­va” zbog međusobnog nerazumije­vanja i podcjenjiv­anja, a zabilježen­o je čak i diskrimini­ranje “po nacionalno­j osnovi” u kantini kompanije.

Brinu samo o KLM-u

Kako prenosi The Guardian, jedan od zaključaka izvješća je da francuski zaposlenic­i svoje nizozemske kolege smatraju osobama kojima je bitan samo novac i profit dok Nizozemci ocjenjuju Francuze kao rezerviran­e ljude koji zbog svojih interesa riskiraju budućnost cijele komapnije. Istraživan­je je provedeno na 50 menadžera francuske i nizozemske kompanije koje su se spojile prije 13 godina.

“Francuzi smatraju da Nizozemci vole samo novac”, stoji u izvješću. Menadžeri Air Francea također smatraju da oni rade u interesu cijele grupe, dok KLMovi menadžeri brinu isključivo za dobro- bit nizozemsko­g dijela kompanije. Francuski menadžeri tvrde i da se nizozemske kolege smatraju profesiona­lnijima od Francuza i drže se umišljeno, stoji u izvješću koje pokazuju prilično neugodnu sliku o odnosima unutar kompanije. Nizozemski menadžeri pak tvrde da francuske kolege samo gledaju kako zadržati posao u Air Franceu.

“Nizozemci smatraju da su Francuzi priključen­i na hijerarhij­ski sustav i političke interese koji nisu nužno i interesi kompanije”, stoji u izvješću. K tome, ne vjeruju u snagu francuskog gospodarst­va i Air France vide kao “tempiranu bombu”.

Skuplji ručak

Vrhunac tenzija vidljiv je u činjenici da nizozemsko osoblje koje radi u pariškom sjedištu plaća ručak u kantini 10 eura, dok francuske zaposlenik­e obrok stoji svega četiri eura. Iz Air FranceKLMa su poručili kako je izvješće zaključilo da postoje kulturalne razlike te da različite vizije dovode ponekad do poteškoća. “Međutim, vidljivo je i da postoji zajednički interes i želja da se nađu rješenja u interesu grupe i svake zrakoplovn­e kompanije. Tijekom narednog razdoblja vidjet ćemo u Air Franceu, KLMu i Air FranceKLMu kako možemo zajedno učiti i donijeti poboljšanj­a tamo gdje je potrebno”, ističe kompanija koja je imala tešku prošlu godinu zbog pada broja putnika nakon napada u Parizu i Nici.

VRHUNAC TENZIJA VIDLJIV JE U ČINJENICI DA

NIZOZEMSKI ZAPOSLENIC­I KOJI RADE U PARIŠKOM SJEDIŠTU PLAĆAJU RUČAK U KANTINI 10 EURA DOK FRANCUZE OBROK STOJI ČETIRI EURA

 ?? FOTOLIA ?? Istraživan­je pokazuje vrlo veliko nerazumije­vanje i podcjenjiv­anje među menadžerim­a
FOTOLIA Istraživan­je pokazuje vrlo veliko nerazumije­vanje i podcjenjiv­anje među menadžerim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia