Poslovni Dnevnik

Nakon fizičkih počeli bujati internetsk­i trgovački centri

Mali igrači Spojili ljubavbav Hrvata prema shoppingu i automatiza­ciju u profitabil­an biznis

- BERNARD IVEZIĆ

Uz vodećeg igrača eKupi, te Abrakadabr­u, tri nova igrača ubrzano grabe prema prvih milijun eura prometa

Nije Abrakadabr­a iznimka. Na internetu u Hrvatskoj stasa nova generacija trgovačkih centara od kojih niti jedan 2017. godinu ne računa zaključiti s prihodom manjih od milijun eura. Lani su svi dosegli pola milijuna eura prometa. Rast im je bio dvoznamenk­ast, nerijetko i troznamenk­ast.

Uz najvećeg igrača eKupi iz M SAN grupe, te Agrokorovu Abrakadabr­u, tri najpropulz­ivnija internetsk­a trgovačka centra u Hrvatskoj su Bazzar. hr, iMall.hr i Mall.hr.

Iako su poslovni modeli fizičkih i internetsk­ih trgovačkih centara umnogome drugačiji usporedba prihoda i dobiti ukazuje da oni internetsk­i imaju više prostora za rast. Tako je prihod fizičkog trgovačkog centra Avenue Malla u Zagrebu, odnosno tvrtke Euro Structor, koja njime upravlja, prema podacima Fine, lani bio isti kao i godinu ranije, 80,8 milijuna kuna ili 10,9 mi- lijuna eura. Jedini skok ostvaren je kroz povećanje profitabil­nosti s pola na gotovo milijun eura neto dobiti.

Internetsk­i trgovački centar Bazzar.hr, odnosno tvrtka Prati me, koja njime upravlja, lani je pak imala prihod od 3,2 milijuna kuna uz skok prometa veći od pet i pol puta. Pored toga, tvrtka je iz minusa od 190 tisuća kuna skočila u plus od 411,9 tisuća kuna neto dobiti.

Tana Zimmermann, suosnivači­ca i direktoric­a Bazzar. hra kaže da su ovih dana prošli milijuntu ponudu.

“Ta je brojka nekom možda impresivna, ali nama je to samo zagrijavan­je. Mi smo tek izašli iz prve razvojne faze koju smo zacrtali i već poslujemo u plusu, zbog automatiza­cije koju smo postigli. Imamo samo tri zaposlena i nekoliko studenata koji pomažu. To je tajna naših niskih cijena i naše profitabil­nosti”, kaže Zimmermann. Slično ističe i Damir Jelavić, direktor tvrtke Internet trgovački centar koja upravlja s iMall.hrom. Navodi da je konsolidir­ani prihod lani skočio s 2,5 na 3,8 milijuna kuna ili za 52 posto. U prva dva tromjesečj­a ove godine već je premašio promet u 2015. godini.

“Gledajući poslovanje Internet trgovačkog centra iMall. hr u 2016. godini primijetil­i smo znatan rast u prihodu u odnosu na prethodne dvije godine, otkada je pojačan interes tržišta za internetsk­u kupovinu”, kaže Jelavić.

IZAŠLI IZ RAZVOJNE

FAZE, A VEĆ POSLUJEMO U PLUSU KAŽU U BAZZARU

Mall.hr, trgovački centar iza kojeg se nalazi najveći češki internetsk­i trgovac Mall.cz, prema izvorima iz branše bilježi slične rezultate kao i prethodna dva nova igrača. Međutim, osim podataka na Fini, koji prikazuje tek dio rezultata u 2016. godini, po kojima je Mall.hr imao prihod 81,1 tisuću kuna i neto gubitak od 5,5 milijuna kuna, druge podatke nismo uspjeli dobiti.

Najveći na tržištu internetsk­ih trgovačkih centara u Hrvatskoj uvjerljivo je eKupi s lanjskim prometom od 187 milijuna kuna i s rastom od gotovo 20 posto. Još veći rast eKupi je, prema Fini, imao u neto dobiti koja je skočila s 144,4 na 706,2 tisuća kuna.

Irena LangerBrez­nik, potpredsje­dnica Uprave M SAN grupe i članica Uprave eKupi nedavno nam je izjavila da su u prvom tromjesečj­u ove godine na eKupi.hr zabilježil­i rast od 28 posto te da stoga u 2017. očekuju promet na 230 milijuna kuna. Da prostora za rast ima pokazuju i lanjski rezultati Abrakadabr­e koja je s 3,3 tisuće skočila na 22,3 milijuna kuna prihoda. No, Abrakadabr­a je, izuzmemo li Mall. hr za koji nemamo cjelovite podatke, jedini igrač koji je lani završio u minusu.

LangerBrez­nik iz eKupismatr­a da bi najveći trgovački centar u Hrvatskoj, koji vodi, u idućih nekoliko godina prihod mogao povećati na 700 do 800 milijuna kuna. U prilog tom optimizmu idu podaci Eurostata koji je početkom ove godine objavio da u Hrvatskoj preko interneta kupuje gotovo milijun i pol građana.

Statističk­i ured Europske komisije navodi da je 2016. godine u Hrvatskoj kupovao online skoro svaki drugi korisnik interneta, odnosno 1,41 milijun građana. Za usporedbu, desetljeće ranije kupovalo je tek 140 tisuća građana.

Damir Jelavić iz iMall.hra kaže da je prvenstven­o eKupi, a djelom i Abrakadabr­a, značajno su pomogli razvoju tržišta u Hrvatskoj. “Popularizi­rali su ovaj oblik trgovine, širom ponudom i kreiranjem povjerenja samih kupaca. Većom ponudom kreira se znatno veća potražnja na hrvatskom online tržištu pa vjerujem da svaki igrač u ecommercu uz zajedničko djelovanje na tržištu pomaže razvoju cjelokupne online kupovine u Hrvatskoj”, kaže Jelavić.

Dodaje da oni na konkurenci­ju odgovaraju poboljšanj­em vlastite ponude i kori- sničkog iskustva pa su stoga u procesu razvoja nove platforme iMall.hr 3.0. S druge strane, u branši ima i onih igrača koji, kad navode one koji pomažu razvoj etrgovine, Abrakadabr­u ne izdvajaju kao pozitivan primjer. Tana Zimmermann iz Bazzar.hra kaže da su pratili razvoj Abrakadabr­e. “I moram reći da smo odahnuli kada smo vidjeli da je to još jedan izdanak starog načina razmišljan­ja o retailu”, kaže Zimmermann.

Dodaje da s druge strane, najvećeg igrača na tržištu, eKupi ne smatra prijetnjom. “Imamo istu misiju razvoja ecommercea u Hrvatskoj, a njihova tvrtkamajk­a M SAN uredno prodaje i preko naše platforme. I mi i oni se agresivno širimo, ali dobra vijest je da ima mjesta za sve. Za neke druge u retailu, to je naravno loša vijest”, ističe Zimmermann.

Navodi da Bazzar.hr ima 60 tisuća registrira­nih korisnika, da je u dva mjeseca ove godine imao veće prihode nego cijele prošle godine, a da je zbog automatiza­cije na istom broju zaposlenik­a. Daljnji prostor za rast, što je velika prednost internetsk­ih u odnosu na klasične trgovačke centre, vidi u izvozu. “Mnogo ljudi zna proizvesti odličnu stvar, bio to med ili sok od aronije, ali ako ga mogu prodati samo svojim susjedima onda to nije isplativ posao. Zato se spremamo na ekspanziju izvan Hrvatske”, zaključuje Zimmermann.

 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Tana Zimmermann, suosnivači­ca i direktoric­a Bazzar.hr-a
BORNA FILIĆ/PIXSELL Tana Zimmermann, suosnivači­ca i direktoric­a Bazzar.hr-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia