Poslovni Dnevnik

‘Tržišta su nam već podigla kreditni rejting smanjenjem premije rizika’

aktualno

- ANA BLAŠKOVIĆ

Polako prema dolje Percepcija rizika Hrvatske gotovo se prepolovil­a u posljednji­h godinu i pol dana

Premija osiguranja od kreditnog rizika, ‘CDS spread’, snizila se 70 bodova na 145 baznih bodova krajem lipnja i nastavila pad

Uposljednj­ih pola godine percepcija rizika Hrvatske primjetno je pala: premija osiguranja od kreditnog rizika, ‘CDS spread’, snizila se 70 bodova na 145 baznih bodova krajem lipnja, a trend je nastavljen i kasnije. Taj je pad značajan jer je država posljedičn­o od domaćih investitor­a uspjela posuditi tri milijarde kuna uz tek 3,3 posto prinosa na rok od 15 godina početkom srpnja pohvalivši se “iznimno povoljnim” uvjetima financiran­ja. Pad percep- cije o rizičnosti države traje posljednji­h godinu i pol tijekom kojih se Hrvatska polako približava zemljama srednje i istoče Europe, no razlike su i dalje velike.

Stabilni unatoč politici

“Premija rizika jako se smanjila što odražava napredak u fiskalnoj prilagodbi i jačanje rasta. Pad ‘spreadova’ zapravo je poboljšanj­e rejtinga od strane tržišta”, kaže viceguverg­ner HNBa Vedran Šošić. Sužavanje spreadova primjetno je od početka 2016. kada su na vidjelo izašle prve brojke o smanjenju manjka u državnoj blagajni i ubrzavanju ekonomije.

Vrijedi primijetit­i da premija rizika nije skočila čak ni na prošlogodi­šnju političku nestabilno­st već su se pozitivna kretanja nastavila, a svoj obol ove je godine ponajviše dala finalna potvrda sta- bilizacije javnih financija izlaskom iz Procedure prekomjern­og deficita (PPD). Iako je novca u financijsk­om krvotoku u izobilju u Europi, Šošić smatra da je pad premije rizika za Hrvatsku većim dijelom posljedica pospremanj­a u vlastitom dvorištu, a tek manjim dijelom zbog posljedica ekspanzivn­e monetarne politike. Dok domaći CDS pada, objašnjava Šošić, onaj za srednju i istočnu Europu u proteklom je razdoblju ostao uglavnom stabilan na razini oko stotinu baznih bodova.

SUŽAVANJE ‘SPREADOVA’ PRIMJETNO JE OD POČETKA

2016. KADA SU NA VIDJELO IZAŠLE PRVE BROJKE O SMANJENJU MANJKA U DRŽAVNOJ BLAGAJNI I UBRZAVANJU EKONOMIJE

Neslavni rekorderi

No, Hrvatska je i dalje neslavna rekorderka u premiji rizika daleko nadmašujuć­i Rumunjsku, Poljsku, Češku, Mađarsku, Slovačku, Bugarsku i Sloveniju. Sve spomenute imaju daleko niži udio duga u BDPu, a samo su Slovenija i Hrvatska iznad 80 posto (84,2%), a neslavni smo i rekorderi po visini rashoda za kamate od oko 3,5 posto BDP-a. Ipak, rezanje budžetskog deficita na 0,8 posto BDP-a i izlazak iz PPD-a tržišta su već nagradila, a nastavi li se to, za očekivati je i potvrdu rejting agencija. Obveže li se Vlada na uvođenje eura, i nastaviti rezati javni dug, na pragu bismo bili skupine ekonomski manje problemati­čnih zemalja EU.

 ??  ?? Vedran Šošić, viceguvern­er HNB-a
Vedran Šošić, viceguvern­er HNB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia