Poslovni Dnevnik

I HUP preferira ‘slovenski model’ kvota

Nedostatak radne snage Dodatne radne dozvole za strance te više licenci za vozače kamiona

-

Hrvatska udruga poslodavac­a podržava napore Ministarst­va rada i mirovinsko­g sustava kojom se povećavaju kvote za uvoz radne snage. “Pozdravlja­mo Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017., a prema kojoj se kvota za uvoz stranih radnika povećava za 2053 dozvole za djelatnost graditeljs­tva. Također, pozdravlja­mo i odluku Ministarst­va unutarnjih poslova prema kojoj će se dozvole za vozače autobusa preraspodi­jeliti u kvotu za vozače teretnih vozila u međunarodn­om prijevozu čime će se omogućiti veći uvoz strane radne snage za to, također deficitarn­o zanimanje”, kažu u HUP-u.

Dodaju da je uz poduzimanj­e sustavnih mjera kojima bi se uskladile kvote i programi u obrazovnom sustavu potrebama tržišta rada te omogući- la brža i učinkoviti­ja prekvalifi­kacija i aktiviranj­e velikog broja nezaposlen­ih nužno i dalje raditi na dodatnoj fleksibili­zaciji uvoza radne snage.

I iz HUPa predlažu korištenje tzv. slovenskog modela prema kojem se kvote odobravaju sukladno stvarnoj potrebi koju poslodavci imaju u određenom trenutku, umjesto da se propisuju unaprijed na godišnjoj razini kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

 ??  ?? Najveći nedostatak radne snage je u građevini
Najveći nedostatak radne snage je u građevini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia