Poslovni Dnevnik

Kninska bolnica postaje respirator­ni centar Dalmacije

Integracij­a Šibenska bolnica i do sad je slala svoje specijalis­te u Knin, tako da je Ugovorom samo formalizir­ana njihova dosadašnja suradnja. Kažu da neće biti ukidanja odjela

- MARIJA CRNJAK

Kninska Opća i veteranska bolnica ‘ Hrvatski ponos’do kraja ove godine postaje Centar za respirator­ne bolesnike za područje cijele Dalmacije, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjelja­k prilikom potpisivan­ja Ugovora o funkcional­noj integracij­i Opće bolnice Šibenskokn­inske županije i OB Knin. “Funkcional­nom integracij­om šibenske i kninske bolnice dugoročno ćemo pozicionir­ati te dvije bolnice, a šaljemo i poruku da Šibenik mora preuzeti na sebe izgradnju svih djelatnost­i u medicini i skrbiti o cijeloj županiji”, rekao je ministar Kujundžić.

Svi teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima do kraja godine bit će smješteni u Knin, čime ta bolnica, kaže, preuzima obvezu i razvitak tog dijela zdravstven­e usluge. Za opremu, respirator­e i monitore bit će izdvojeno više od milijun kuna iz državnog proračuna. Ugovore o funkcional­noj integracij­i potpisati će u 12 bolnica, uz šibensku i kninsku, prošli tjedan potpisani su ugovori u Osijeku i Našicama, a do kraja mjeseca potpisat će i bolnice Ogulin i Karlovac, Vukovar i Vinkovci, Slavonski Brod i Nova Gradiška, Požega i Pakrac. Nakon toga slijede i druge bolnice.

“Taj model osigurava veću kvalitetu zdravstven­e usluge, kao i dugoročne uštede, točno je određeno tko što radi, neće se duplirati dežurstva i opreme”, rekao je ministar. Šibenska bolnica i do sad je slala svoje specijalis­te u Knin, tako da je Ugovorom samo formalizir­ana njihova dosadašnja suradnja. Sanja Jakelić, ravnatelji­ca šibenske bolnice i Kristina Bitunjac, ravnatelji­ca kninske bolnice istaknule su da su zadovoljne dosadašnjo­m suradnjom koja je sada postala i službena, te su istaknule da neće biti ukidanja odjela. Ministar je najavio da u rujnu u cijelu Hrvatsku uvode prioritetn­e liste, nakon uspješnog pilot projekta u četiri zagrebačke bolnice, gdje se dnevno javlja od 30 do 50 pacijenata.

 ??  ?? Ministar Milan Kujundžić
Ministar Milan Kujundžić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia