Poslovni Dnevnik

Bruxelles sprema osvetu na širenje proturuski­h sankcija

Pritisak na Moskvu Američki Kongres glasuje o novom paketu mjera protiv Rusije

- TOMISLAV PILI

Na američku listu ‘zabranjeni­h projekata’ ulazi i projekt Sjeverni tok 2 u kojem sudjeluje konzorcij šest europskih kompanija

Europska komisija (EK) sprema protuodgov­or ako novi val američkih sankcija protiv Rusije zahvati i europske tvrtke. Kako stoji u dokumentim­a u koje je uvid imao Financial Times, predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker poziva na hitno razmatranj­e mjera u slučaju da europske energetske kompanije, ali i ostali sektori, budu na meti sankcija o kojima će danas glasovati američki Kongres.

Brzo djelovanje

Kako stoji u dopisu pripremlje­nom za sjednicu Europske komisije zakazanoj za srijedu, Bruxelles “treba biti spreman djelovati u nekoliko dana” ako američke sankcije budu “usvojene bez uzimanja u obzir stavova Europske unije”. Novi paket sankcija koji će se osim Rusije odnositi i na Sjevernu Koreju i Iran - trebao bi dobiti podršku i republikan­aca i demokrata, a prema sveko mu sudeći na listu “zabranjeni­h projekata” stavit će Sjeverni tok 2, gradnju Gazpromova podmorskog plinovoda od Rusije do Njemačke. Europski konzorcij za njegovu gradnju čini šest europskih kompanija.

U tom slučaju Bruxelles namjerava argumentir­ati kaČelnik će se potencijal­na ekonomska šteta od američkih sankcija protezati mnogo dalje od samo jednog projekta gradnje plinovoda. Prema mišljenju EK, sankcije u tom slučaju mogu ugroziti “održavanje i modernizir­anje” plinovoda koji iz Rusije dovode plin do Ukrajine, kao i projekte plinovoda u kaspijskoj regiji te razvoj podmorskih plinskih polja kod egipatske obale.

Sve veće frustracij­e

U dopisu se upozorava da “mjere potencijal­no mogu utjecati na velik broj europskih kompanija koje legalno surađuju s ruskim kompanijam­a u sektorima željezničk­og prometa, financija, transporta ili rudarstva”. Za sada je prerano reći hoće li mogući europski protuodgov­or utjecati na američke kongresnik­e prilikom glasovanja o paketu sankcija.

No, europske pripreme odražavaju sve veće frustracij­e Bruxellesa spram najava jednostran­ih američkih poteza u međunarodn­oj trgovini. Podsjetimo, Bruxelles je nedavno objavio da će uzvratiti SADu na najavljeno uvođenje viših carina na europski čelik.

U DOPISU EUROPSKE KOMISIJE NAVODI SE

KAKO BI AMERIČKE MJERE MOGLE UTJECATI NA VELIK BROJ KOMPANIJA KOJE LEGALNO SURAĐUJU S RUSKIM TVRTKAMA

 ?? REUTERS ?? EK Jean-Claude Juncker i predsjedni­k Donald Trump
REUTERS EK Jean-Claude Juncker i predsjedni­k Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia