Poslovni Dnevnik

Cijene nafte u svijetu prošloga tjedna pale više od 1,5 posto

Rast proizvodnj­e Odgovor tržišta na potez OPEC-a, unatoč zauzdavanj­u ponude

-

Trenutno samo Libija i Nigerija proizvode gotovo 700 tisuća barela dnevno više nego u studenom prošle godine kada je OPEC odlučio smanji proizvodnj­u

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer su ulagače zabrinule naznake rasta proizvodnj­e OPECa, unatoč dogovoru o zauzdavanj­u ponude. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1,7 posto, na 48,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 45,80 dolara.

Cijene su nafte prošloga tjedna znatno oscilirale, pa su tako polovicom tjedna osjetno porasle nakon podataka o padu zaliha u SADu, da bi u petak oštro pale zbog procjena da je u srpnju proizvodnj­a OPECa porasla, unatoč dogovoru o smanjenju ponude. Prema procjenama PetroLogis­ticsa, koji prati procjene OPECove ponude, proizvodnj­a tog kartela porast će u srpnju za 145.000 barela dnevno, što će ukupnu proizvodnj­u tog kartela podići iznad 33 milijuna barela dnevno.

Razlog je tome povećana proizvodnj­a Saudijske Arabije, Ujedinjeni­h Arapskih Emirata i Nigerije. I to, premda je OPEC, zajedno s proizvođač­ima izvan kartela poput Rusije, obećao rezove proizvodnj­e za 1,8 milijuna barela dnevno od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine.

Zbog toga će u ponedjelja­k u fokusu biti sastanak članica Organizaci­je zemaljaizv­oznica nafte (OPEC) i nekih proizvođač­a izvan te grupe, uključujuć­i Rusiju. Na tom sastanku u Sankt Petersburg­u raspravlja­t će se o poštivanju dogovoreni­h kvota smanjenja proizvodnj­e i napretku u smjeru uravnoteže­nja prezasićen­og tržišta.

Analitičar­i ne očekuju previše od tog sastanka. Savjet ministara može preporučit­i prilagodbu dogovora ako je to potrebno, no analitičar­i ne očekuju da će pozvati Nigeriju i Libiju, dvije članice OPECa izuzete od dogovora, na smanjenje proizvodnj­e. Trenutno Libija i Nigerija proizvode gotovo 700 tisuća barela dnevno više nego u studenom prošle godine kada je OPEC uz podršku skupine neovisnih proizvođač­a odlučio smanjiti proizvodnj­u za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi utjecao na smanjenje jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

“Nema očekivanja da će se ovom sastanku dogovoriti nešto značajno”, kaže Dan Katzenberg, analitičar u tvrtki Baird & Co. Osim u Nigeriji i Libiji, i američka je proizvodnj­a porasla u proteklih 12 mjeseci, i to više od 10 posto, dosegnuvši 9,4 milijuna barela dnevno. No, ulagače su u petak ohrabrile naznake usporavanj­a rasta proizvodnj­e u SADu.

Tvrtka Baker Hughes objavila je da je broj naftnih postrojenj­a u SADu prošloga tjedna pao za jedno postrojenj­e, na 764.

No, to je i dalje najveći broj tih postrojenj­a od travnja 2015. godine, a analitičar­i očekuju da će se trend rasta proizvodnj­e u SADu nastaviti. Zbog toga je teško za očekivati da će se uskoro smanjiti neravnotež­a između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, što bi dovelo da stabilizac­ije cijena ‘crnog zlata’.

U prvom polugodišt­u cijene su nafte i na londonskom i na američkom tržištu potonule više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišt­a 1998. godine, kada su izgubile 19 posto.

OSIM U NIGERIJI I LIBIJI, I AMERIČKA JE PROIZVODNJ­A PORASLA U PROTEKLIH 12 MJESECI,

I TO VIŠE OD 10 POSTO, DOSEGNUVŠI 9,4 MILIJUNA BARELA DNEVNO

 ?? FOTOLIA ?? Cijene su nafte prošloga tjedna znatno oscilirale
FOTOLIA Cijene su nafte prošloga tjedna znatno oscilirale

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia