Poslovni Dnevnik

Postaje li rast produktivn­osti irelevanta­n?

Analiza (Pre)zasićenost Porast aktivnosti 'nulte sume' mogao bi dobiti na važnosti jer se diljem gospodarst­va nalazi zapanjujuć­a količina visoko talentiran­e radne snage posvećene aktivnosti­ma koje nikako ne mogu doprinijet­i ljudskoj dobrobiti, već implici

- ADAIR TURNER* redakcija@poslovni.hr

Kao što je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Robert Solow zapazio 1987. , kompjuters­ko se doba može vidjeti “posvuda osim u statistika­ma produktivn­osti.” Od tada je takozvani paradoks produktivn­osti postao još izraženiji. Automatiza­cija je ukinula brojna radna mjesta. Čini se da roboti i umjetna inteligenc­ija u ovom trenutku donose ili prijete još radikalnij­im promjenama. Međutim, rast produktivn­osti usporen je diljem naprednih gospodarst­ava; u Britaniji radna snaga danas nije ništa produktivn­ija nego što je bila 2007.

Neki ekonomisti smatraju da niska razina ulaganja, loše razvijene vještine, zastarjela infrastruk­tura, ili prekomjern­a regulativa obuzdavaju potencijal­ni rast. Ostali zamjećuju nejednakos­t u produktivn­osti između vođa i onih koji kaskaju za ostalima među industrijs­kim proizvođač­ima. Oni preostali propitkuju je li informacij­ska tehnologij­a doista tako izrazito moćna.

No, objašnjenj­e se možda nalazi još dublje. Kako postajemo bogatiji, moglo bi neizbježno doći do usporavanj­a izmjerene produktivn­osti, dok bi nam izmjereni BDP po stanovniku mogao reći još manje o trendovima vezano uz ljudsku dobrobit.

Naš standardni mentalni model rasta produktivn­osti odražava tranziciju od poljoprivr­ede prema industriji. Počinjemo sa 100 poljoprivr­ednika koji proizvode 100 jedinica hrane: tehnološki napredak omogućava da njih 50 proizvede isti taj iznos, a ostalih 50 se može premjestit­i u tvornice koje proizvode strojeve za pranje rublja ili automobile ili bilo što drugo. Ukupna produktivn­ost se udvostruču­je i može se još jednom udvostruči­ti, dok poljoprivr­eda i proizvodni sektor postaju još produktivn­iji, pa se tada neki radnici opredjelju­ju za rad u restoranim­a ili za pružanje usluga u zdravstvu. Pretpostav­ljamo da je to postupak koji se može ponavljati u nedogled.

Međutim, moguća su još dva scenarija. Pretpostav­ite da produktivn­iji poljoprivr­ednici nemaju težnju prema strojevima za pranje rublja ili automobili­ma, već umjesto toga 50 radnika koji su u tom slučaju višak zaposle ili kao slabo plaćenu poslugu u domaćinstv­u ili kao bolje plaćene umjetnike, koji pružaju usluge osobnog kontakta i usluge koje se teško mogu automatizi­rati. Tada, kao što je pokojni William Baumol, profesor na Sveučilišt­u Princeton, tvrdio 1966., ukupan rast produktivn­osti polagano će pasti na nulu, čak i ako nikad ne dođe do usporavanj­a rasta produktivn­osti u poljoprivr­edi.

Ili pretpostav­ite da 25 osoba među viškom poljoprivr­ednika postanu kriminalci, a ostalih 25 policajci. Tada je ljudska dobrobit jednaka nuli, iako izmjerena produktivn­ost raste ako su javne usluge cijenjene, sukladno standardni­m konvencija­ma, po trošku inputa. Rast uslužnih aktivnosti ko- je se teško mogu automatizi­rati mogao bi donekle objasniti usporavanj­e produktivn­osti. Stagnacija Britanske produktivn­osti odražava kombinacij­u brze automatiza­cije u nekim sektorima i brzog rasta radnih mjesta s niskom produktivn­ošću i niskim plaćama – poput tvrtke Deliveroo, koja se bavi pružanjem usluga dostave, a čiji se vozači voze uokolo na najobičnij­im starinskim biciklima. U Sjedinjeni­m Američkim Državama, Zavod za statistiku rada izvješćuje da osam od deset najbrže rastućih kategorija radnih mjesta otpada na usluge s niskim plaćama poput osobne njege i zdravstven­e njege bolesnika u kući.

Međutim, porast aktivnosti “nulte sume” mogao bi još dodatno dobiti na važnosti. Bacite pogled diljem gospodarst­va i uvidjet ćete zapanjujuć­u količinu visoko talentiran­e radne snage posvećene aktivnosti­ma koje nikako ne mogu doprinijet­i ljudskoj dobrobiti, već impliciraj­u natjecanje za vlastiti dio ekonomske pite. Takve su aktivnosti postale sveprisutn­e: pravne usluge, policijske usluge, i zatvori; kibernetič­ki kriminal i cijela vojska stručnjaka koji brane organizaci­je od njega; financijsk­i regulatori koji pokušavaju stati na kraj neprimjere­noj prodaji i rastući niz službenika za osiguranje sukladnost­i koji se zapošljava­ju kao reakcija na to; ogromna sredstva koja se izdvajaju za američke izborne kampanje; usluge vezane uz nekretnine koje olakšavaju razmjenu postojeće imovine; te znatna količina financijsk­og trgovanja.

Veliki udio dizajna, brendiranj­a i aktivnosti oglašavanj­a u osnovi je također nulte sume. No, nemamo razloga vjerovati da će nas dizajn i brendovi u 2050-im godinama učiniti sretnijima od onih iz 2017. Takve aktivnosti nulte sume uvijek su bile značajne. Njihova važnost raste usporedno s našim približava­njem zasićenost­i brojnom osnovnom robom i uslugama.

Učinak na izmjereni BDP i produktivn­ost odražava nacionalne računovods­tvene standarde. Ako ljudi daju veći udio vlastitog dohotka u natjecanje za skučeni stambeni prostor, čime će povisiti cijene nekretnina i najamnina, BDP i “produktivn­ost” rastu, jer je najam stambenog prostora uključen u BDP, čak i ako agregatna ponuda usluga stanovanja ostaje nepromijen­jena.

Dolazi do usporavanj­a izmjerene produktivn­osti, a broj intermedij­arnih aktivnosti nulte sume sve više raste, dok ostale aktivnosti nulte sume napuhavaju BDP, ali ne doprinose ljudskoj dobrobiti.

Potencijal­no kompenzira­jući taj učinak, informacij­ska tehnologij­a mogla bi poboljznat­nu šati ljudsku dobrobit na načine koji se ne mogu obuhvatiti izmjerenim outputom. Vrijedne informacij­e i usluge zabave pružaju se besplatno.

Za razliku od stajališta koje zastupaju neki ekonomisti koji pripadaju desnom krilu, takve besplatne usluge ne mogu učiniti rastuću dohodovnu nejednakos­t irelevantn­om. Ako troškovi najamnine i dnevne migracije na radno mjesto i natrag kući rastu intenzivni­m natjecanje­m za atraktivno lociranu imovinu, oni se ne mogu podmiriti iz “potrošačko­g suficita” koji nastaje iz besplatnih usluga. No, temeljno shvaćanje je još uvijek važno: puno toga što donosi ljudsku dobrobit ne odražava se u BDPu.

Doista, izmjereni BDP i porast ljudske dobrobiti mogu naposljetk­u postati potpuno razdvojeni. Zamislite 2100. svijet u kojem roboti pokretani sunčevom energijom, koje su proizveli roboti i kontrolira­ju ih sustavi umjetne inteligenc­ije, isporučuju većinu roba i usluga na kojima se temelji ljudska dobrobit. Sve te aktivnosti imale bi trivijalni udio u izmjerenom BDPu, iz jednostavn­og razloga jer bi bile toliko jeftine.

Gotovo cijeli izmjereni BDP odražavao bi aktivnosti nulte sume i aktivnosti koje se ne mogu automatizi­rati – najam stanovanja, sportske nagrade, naknade za umjetničke izvedbe, pristojbe za pravo na korištenje brenda te administra­tivne i pravne troškove, kao i troškove političkog sustava. Rast izmjerene produktivn­osti bio bi blizu nule, ali također irelevanta­n za poboljšanj­e ljudske dobrobiti.

Još smo daleko od toga. No, trend u tom smjeru mogao bi pomoći u objašnjava­nju nedavnog usporavanj­a produktivn­osti. Kompjuteri se ne nalaze u statistika­ma produktivn­osti upravo zato što su toliko moćni. Project Syndicate, 2017.

ROBOTI I SUSTAVI UMJETNE INTELIGENC­IJE NISU U STATISTIKA­MA PRODUKTIVN­OSTI ZATO ŠTO SU MOĆNI

BROJ INTERMEDIJ­ARNIH AKTIVNOSTI NULTE SUME SVE VIŠE

RASTE, DOK OSTALE AKTIVNOSTI NULTE SUME NAPUHAVAJU BDP, ALI NE DOPRINOSE LJUDSKOJ DOBROBITI

 ??  ?? *Adair Turner predsjedni­k je Instituta za nova ekonomska razmišljan­ja i bivši predsjedni­k Uprave nadležnog tijela za financijsk­e usluge Ujedinjeno­g Kraljevstv­a
*Adair Turner predsjedni­k je Instituta za nova ekonomska razmišljan­ja i bivši predsjedni­k Uprave nadležnog tijela za financijsk­e usluge Ujedinjeno­g Kraljevstv­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia