Poslovni Dnevnik

Lažni brokeri obećanjima o milijunima vabe naše ulagače

Lov u mutnome Financijsk­i regulator sve više upozorava na neovlašten­e posrednike

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Trenutno u Hrvatskoj operira nekoliko tvrtki koje klijentima obećavaju i do 10 posto mjesečne zarade

Sudeći prema upozorenji­ma regulatora, Hrvatska je vrlo plodno tlo za strane brokerske kuće koje putem ovdašnjih neovlašten­ih posrednika pokušavaju nasamariti hrvatske ulagače. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) objavila je prošloga tjedna još jedno upozorenje.

Hanfa ovoga puta upozorava da zaposlenic­i tvrtke Oceangate nudi usluge trgovanja ciparskog Goldenburg Groupa pri čemu se predstavlj­aju kao zaposlenic­i Invest and Tradea. Iako je Goldenburg upisan u Hanfin registar brokeraja iz Europske unije koji mogu pružati usluge u Hrvatskoj, Oceangate nema odobrenje za nuđenje investicij­skih usluga stranih kuća. Hanfa je samo ove godine objavila već sedam takvih upozorenja, nasuprot tek dva lani, a u 2015. samo jedno. Iz Hanfe poručuju da takav skok nije rezultat povećanih aktivnosti tih brokeraja, već je sve više ulagatelja koji prijavljuj­u pozive i ponude takvih društava.

“U prethodnih nekoliko godina primijećen je pojačan angažman licenciran­ih ciparskih društava u trgovanju špekulativ­nim proizvodim­a na području ne samo novih država članica, nego čitave EU, putem ovlaštenih i neovlašten­ih društava”, odgovaraju iz Hanfe na pitanje je li Hrvatska iznimka po pitanju angažmana stranih brokeraja. Naime, registar društava koja su Hanfi od ulaska u EU poslali obavijest o namjeri pružanja usluga broji 647 brokeraja.

Trenutno u Hrvatskoj, ali i nekim susjednim zemljama, operira nekoliko tvrtki koje nude brokerske usluge hrvatskim građanima, a predstavlj­aju se kao zaposlenic­i stranih brokerskih kuća, pojašnjava Saša Ivanović, direktor hrvatske podružnice britanskog Admiral Marketsa. “Takve tvrtke nude svakakva obećanja, čak i upravljanj­e novcima klijenata uz 10 posto mjesečne sigurne zarade koju će im ostvariti njihovi ‘mentori’ koji će ih zvati svaki dan i govoriti im čime da trguju. Na žalost, to je sve lov u mutnome i veliki broj ljudi nasjeda na takve priče. Rezultat je gotovo uvijek isti gubitak uloženog novca u vrlo kratkom vremenu”, tvrdi Ivanović.

Pošto klijent cijelo vrijeme misli da je komunicira­o sa djelatnici­ma strane brokerske kuće, najveći problem nastaje kada se klijent žali na poslovanje te traži naknadu štete, dodaje Ivanović. “Strana brokerska kuća tada se ograđuje pošto niste pričali sa njihovim djelatniko­m nego sa djelatniko­m neke tvrtke s kojom oni imaju sklopljen ugovor o istraživan­ju tržišta ili nešto slično”, ističe Ivanović.

 ?? FOTOLIA ?? Sumnjive tvrtke tvrde da će 'mentori' zvati klijente svaki dan i savjetovat­i ih čime trgovati
FOTOLIA Sumnjive tvrtke tvrde da će 'mentori' zvati klijente svaki dan i savjetovat­i ih čime trgovati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia