Poslovni Dnevnik

Za Konzum će uspjeh 2017. biti i pozitivna nula

Što s maloprodaj­om? Za Agrokorov lanac tri smjera - ili vjerovnici­ma, ili prodaja, ili stečaj

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Maloprodaj­ni lanac najslabija karika u kalkulacij­ama koliko će se uprihoditi prodajom članica

Kako je poslovala grupa Agrokor u prošloj godini i koliki će se ispravci vrijednost­i ustanoviti i ugraditi revizijom koja je u tijeku, znat će se sredinom rujna. Tada će se objaviti njezini nalazi na konsolidir­anoj osnovi, a dotad će se pričekati i s objavama revidirani­h izvješća glavnih sastavnica koncerna za koje će posao revizije njihovih izvješća biti zgotovljen uglavnom krajem ovog mjeseca. Ono, međutim, što je izvanredno­j upravi Agrokora bio najneposre­dniji prioritet po otvaranju tog postupka bila je stabilizac­ija operativno­g poslovanja, i to u prvom redu Konzuma kao epicentra krize koncerna. Konzum bilježi sve bolji promet u trgovinama, izvijestio je povjerenik Ante Ramljak.

Jučer do 14 sati u Konzumovoj je mreži ostvareno 18,5 milijuna kuna prometa, što je samo 2,6 posto ili oko pola milijuna manje nego prošle godine na isti datum i do tog sata. Kumulativn­i pad prometa (od početka godine) postepeno se topi i zaostatak u odnosu na lani, koji je u prvim tjednima izvanredne uprave na dnevnoj bazi dosezao i 20ak posto, sa srpnjem je sveden na minus 9,5 posto.

Iako se prometi evidentno oporavljaj­u, Ramljak je priznao kako će na godišnjoj razini biti uspjeh ako promet Kon- zuma u odnosu na lani uhvati ati pozitivnu nulu. A dok je Agrokorova oatnu maloprodaj­a u Hrvatskoj definitivn­o prošla akutnu fazu, kriza Agrokora na Konzum no, BiH prelila se naknadno, u drugom valu, i to je trenutno tdžarište kojim se izvanredna uprava bavi mnogo više. Od ovdašnjih dobavljača njih 50ak 0e posto intenzivno surađuje i s Konzumom BiH, a bojeći se za svoj novac agresivno su krenulieu u naplatu, što je negdje u lipnju stvorilo rupu u likvidnost­idnt Konzuma BiH.

Osim što je za taj segment najbolje rješenje prepoznato u tome da poslovanje na tom trciaoi tržištu preuzme Mercator, u cilju stabilizir­anja situacije u Sarajevu će se održati danas no- vi sastanak vijeća ministara kojemu će nazočiti i povjerenik Ramljak.

Inače, u izvanredno­j upravi potvrđuju da za niz Agrok o rov i h kompanija potencijal­ni investi tori već jasno pokazuju zanimanje. Gdje je u toj priči Konzum i vrijedi li ta tvrdnja i za njega, zasad nema signala. On je, čini se, zasad i najveća nepoznanic­a, odnosno najmanje je jasno u kojemu bi se smjeru moglo ići kad su posrijedi rješenja za Agrokorov segment maloprodaj­e. U izvanredno­j upravi Agrokora, kažu, počelo se raditi na izradi drafta plana nagodbe, međutim, tek negdje potkraj godine doći će u fazu da se o njemu počne razgovarat­i s vjerovnici­ma. Agrokorov maloprodaj­ni lanac u toj se branši danas i ocjenjuje najslabijo­m karikom u kalkulacij­ama koliko bi se moglo uprihoditi prodajom pojedinih članica koncerna. Neke procjene tržišnih aktera kažu kako je Konzum danas dobra prilika jer malo vrijedi. Konzultant Drago Munjiza, inače nekadašnji (do prije 11 godina) čelnik Konzuma, smatra kako bi se ugrubo moglo govoriti o redu veličine 300injak mil. eura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia