Poslovni Dnevnik

Zapela privatizac­ija TESU-a

Razlog CERP postavlja nove nadzornike, jer Uljanik još nije preuzeo vlasništvo

- MARIJA BRNIĆ

Ni državu ni brodogradi­telja ne zabrinjava što postupak prijenosa vlasništva još nije proveden, ide tek nakon ljeta

Upaketu novih kandidata za pozicije u nadzornim odborima Upravnog odbora Centra za restruktur­iranje i prodaju (CERP) našla su se i imena dva predstavni­ka u pulskoj tvornici električni­h strojeva i urađaja Uljanik TESU. Prijedlog skupštini dioničara koja će se održati koncem kolovoza bit će opoziv dva Puljanina – Đina Šverka i Šime Vidulina, koji su na pozicijama nadzornika od 2010., a zamijenit će ih nekadašnji šef Agencije za investicij­e Sani Ljubunčić, te Ljiljana Zajec. Njihovo imenovanje pažnju, međutim, plijeni i stoga što je Uljanik TESU još lani prošao proces predstečaj­ne nagodbe, koja je od prosinca postala i pravomoćna, a tim postupkom državu je kao 100postotn­og vlasnika u cijelosti trebalo zamijeniti brodogradi­lište Uljanik.

Činjenica da se to još nije dogodilo i da se u sudskom registru kao 100-postotni vlasnik i dalje vodi CERP, međutim, ne zabrinjava ni državu ni brodogradi­telja, a tvrtka koja se godinama mučila s isplatama plaća, gubitkom poslova i nezadovolj­stvom radnika zasad preživljav­a.

Nema konačnog roka

Rješenjem o nagodbi, kažu naši sugovornic­i, nije utvrđen i konačan rok u kojemu se privatizac­ija treba provesti. Uljanik je, naime, kao jedini strateški partner koji se javio na natječaj CERPa, a koji je, uz državu i najveći vjerovnik TESUa, prema dogovoreno­m rješenju potraživan­je od 12,7 milijuna kuna trebao pretvoriti u vlasnički udjel, te unijeti još 200 tisuća kuna. Država je, pak, prihvatila otpisati TESUu 60 posto svojih potraživan­ja koja su iznosila 27,4 milijuna kuna, a preostalih 11 milijuna TESU se obvezao platiti kroz devet godina uz jednu godinu počeka i godišnju kamatu od 4,5 posto.

Nisu odustali

Premda je provedba postupka očigledno zapela, iz pulskog brodogradi­lišta poručuju kako nisu odustali, te da će uskoro, koncem ljeta, krenuti s aktivnosti­ma na preuzimanj­u TESUa, što je de facto povratak u “krilo majke”. TESU je, naime, prije gotovo 15 godina Uljanik prepustio Ministastv­u financija kako bi zatvorio obveze po kreditu HBORa, a što je knjigovods­tveno također provedeno s odgodom, malo podužom od aktualnog preuzimanj­a od CERPa. Tvrtka je, prema podacima Poslovna.hr, prošle godine ostvarila 41 milijun kuna prihoda, od čega 16 milijuna kroz izvoz, a zapošljava 103 radnika.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia