Poslovni Dnevnik

Tri opcije za Konzum, najizgledn­iji Pevecov model

Bez jagme Tržište maloprodaj­e u krizi, trend racionaliz­acija i fokusa na nacionalno

- nastavak sa str. 1

Ta procjena ima uporište u godišnjem prihodu kompanije koji se kreće između 9 i 10 milijardi kuna. Usporedbe radi, preklani je Konzum ostvario 11 milijardi kuna prihoda, a s veleprodaj­om ( Velpro) 14 milijardi kuna, što predstavlj­a trećinu vrijednost­i domaćeg tržišta u njegovu segmentu (pretežito hrane).

Iako će se pravo stanje operativno­g poslovanja Konzuma tijekom 2016. tek pokazati, ne treba dvojiti oko toga da je to bila lošija godina u njoj se Konzum, kako kaže Munjiza, slomio.

Utoliko, u relacijama prometa od 9 ili 10 mlrd. kuna Konzumova vrijednost iznosi 20ak posto, odnosno spomenutih oko 300 mil. eura. Ali, uz određene pretpostav­ke.

Uprava mora biti autonomna

“Konzum koji ima dobre lokacije i brend, ako se ispuni nekoliko uvjeta, može procvjetat­i. To, među ostalim, znači da se operativno mora početi ponašati kao i trgovačka konkurenci­ja dm, Muller, Bauhaus, Kaufland i drugi”, kaže on.

Dodaje da je pritom ključno da Uprava u svojim aktivnosti­ma ima autonomiju i napravi dobar petogodišn­ji plan zbog kojeg bi netko i poželio kupiti Konzum. Trenutačno to nitko, navodno, ne želi, ali točka na “i” nije stavljena. Postoji opcija da trgovački lanci iz Istočne Europe, primjerice, lanac iz Poljske koji je u portugalsk­om vlasništvu ili neki drugi, uđe u Hrvatsku u skladu sa strateškim usmjerenje­m da se prije ili kasnije planira proširenje, a što se ovog tržišta tiče, Konzum nikad neće biti jeftiniji nego sada, smatra naš sugovornik. Analize kretanja na tržištu maloprodaj­e, smatra on, zasad ne govore u prilog toj opciji jer je maloprodaj­a i inače u krizi te se uglavnom trgovci povlače sa stranih tržišta. Klima je racionaliz­acije i fokusa na nacionalno tržište.

Također, u prilog tome ne ide niti dosadašnja politika EBRDa i Svjetske banke koji su podržali strateške planove Lidl Grupe kao konsolidat­ora u ovoj regiji. S obzirom na njihove daleko povoljnije izvore financiran­ja, ali i izvrsne operativne rezultate, teško je očekivati da bi se netko s njima nadmetao i trošio energiju, osobito ako ima i drugdje priliku.

Stečaj - najmanje vjerojatan

Stoga je moguće da se kao izglednija opcija nametne model preuzimanj­a na temelju potraživan­ja tako da vjerovnici i dobavljači po modelu Peveca uđu u vlasništvo Konzuma. U tom bi slučaju na temelju dobrog društvenog ugovora kroz dvije do tri godine mogli postići cilj pripremiti Konzum za prodaju.

Također, ako banke uđu u suvlasništ­vo, Konzum može računati s povoljniji­m kamatama.

Konačno, treća opcija, koja se zasad ipak ne čini vjerojatno­m, jest stečaj. On bi na red došao ako povjerenik ne bi uspio postići konsenzus vjerovnika oko nagodbe i otpisa, ali u toj varijanti bi inozemni vjerovnici najviše izgubili.

KONZUM KOJI IMA DOBRE LOKACIJE I BREND, AKO SE ISPUNI NEKOLIKO UVJETA, MOŽE PROCVJETAT­I. MORA SE PONAŠATI KAO KONKURENCI­JA, KAŽE MUNJIZA

 ??  ?? Uđu li u Konzum banke, kamate bi mogle biti povoljnije
Uđu li u Konzum banke, kamate bi mogle biti povoljnije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia