Poslovni Dnevnik

Za osam vodnih projekata više od 1,5 mlrd. kuna iz EU

Gotovo kao gradnja mosta Iz krčkoga komunalnog poduzeća Ponikve istakli da je projekt gradnje i obnove kanalizaci­jske i vodoopskrb­ne mreže s priključen­jem novih korisnika, vrjiedan 369 milijuna kuna, od iznimne važnosti za sigurnost opksrbe na otoku

-

Ugovore za projekt prikupljan­ja, odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda na području otoka Krku, vrijedan oko 638 milijuna kuna koji s bespovratn­ih 369 milijuna kuna financira Europska unija (EU), potpisan je u srijedu u Hrvatskim vodama. Supotpisni­ci ugovora su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačel­nik Krka Darijo Vasilić i načelnici pet općina na tom oto- ku te direktor Ponikve Krk Frane Mrakovčić. Osim za projekt na Krku, Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike osiguralo je ukupno 1,669 milijarde kuna EU sredstava za sufinancir­anje osam projekata vodnokomun­alne infrastruk­ture i u Poreču, Vukovaru, Županji, Novoj Gradišci, Vodicama te dva projekta u Osijeku. Ukupna vrijednost svih tih projekata je oko tri milijarde kuna. EU daje, dakle, 55% novca, ostalo Ministarst­vo, Hrvatske vode i lokalne vlasti. Ministar Ćorić istaknuo je da su projekti “prilika za slavlje iz perspektiv­e Ministarst­va zaštite okoliša i energetike, ali isto tako i iz perspektiv­e cjelokupno­ga sustava”. Podsjetio je da je u proteklom razdoblju jedan od većih izazova za Hrvatsku i cijeli sustav državne uprave bilo upravo povlačenje sredstava iz EU fondova.

Ocijenio je da ugovori “govore u prilog tome da smo intenzivir­ali naše aktivnosti na apsorpciji sredstava”. Ministar je rekao da svaki projekt koji služi poboljšanj­u vodoopskrb­e i odvodnje, nosi niz pozitivnih učinaka na lokalnu zajednicu i sustav. Direktor komunalne tvrtke Ponikve Frane Mrakovčić istaknuo je da je ovaj “projekt od iznimne je važnosti za otok Krk. “Usudio bih se reći da je gotovo u rangu izgradnje Krčkog mosta koj je omogućila razvoj otoka. Dobit ćemo 85 kilometara nove i rekonstrui­rane mreže kanalizaci­je i vodoopskrb­ne mreže, za nove korisnike”, istaknuo je Mrakovčić.

 ??  ?? Projekti odvodnje i vodopskrbe u 7 gradova
Projekti odvodnje i vodopskrbe u 7 gradova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia