Poslovni Dnevnik

Neoinfov softver za male aviotvrtke u Americi

Zagrebački cloud za letove Tvrtka poznata po rješenjima za fiskalizac­iju, ulazi u projekte digitaliza­cije avioindust­rije

- BERNARD IVEZIĆ

Razvijena je cloud platforma za brzu digitaliza­ciju avioprijev­oznika, koja se već koristi u Hrvatskoj i Gani, cilj je ulazak u SAD i Kamerun

Zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo, dosad poznata kao jedan od prvaka fiskalizac­ije, ima velike planove i u digitaliza­ciji avioindust­rije. Kompanija je razvila cloud softversku platformu Simplair, koja malim aviokompan­ijama omogućuje da se brzo digitalizi­raju, te se s tim rješenjem planira proširiti u SAD i Kamerun.

Od bookinga do plana leta

Simplair je rješenje koje digitalizi­ra cjelokupno poslovanje aviokompan­ija od bookinga preko upravljanj­a imovinom do financija i planiranja letova. U Hrvatskoj ga koristi European Coastal Airlines, u Gani prijevozni­k Gianair.

Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo kaže da su odlučili iskoristit­i podršku Europske komisije kroz pilot projekt poticanja globalizac­ije poslovanja europskih malih i srednjih poduzetnik­a zvan Ready2Go kako bi povećali svoje prihode.

“Procjenjuj­em da nova tržišta u prvoj godini mogu donijeti rast prihoda od 10 do 20 posto, ali zasad je dosta nezahvalno raditi prognoze”, kaže Vukmirović.

Prema podacima Fine tvrtka Neoinfo lani je zadržala prihod na razini od 3,34 milijuna kuna uz jačanje profitabil­nosti s 556 na 774 tisuće kuna neto dobiti. Svjetska avio industrija, prema podacima IATAe, ove će godine biti pod pritiskom niza čimbenika da optimizira, konsolidir­a i digitalizi­ra poslovanje. IATA navodi da je lani sektor komercijal­nih avioprijev­oznika imao najveću dobit dosad, od 35,6 milijardi dolara, kao i najveću neto profitnu marginu od 5,1 posto.

Prirodan korak

Dok IATA najviše prostora za rast vidi u Aziji, u Neoinfu pojašnjava­ju da žele u SAD zato što je to globalno najveće IT tržište na svijetu dok im je Kamerun prirodan idući korak u širenju po Africi.

“S obzirom na razvijenos­t Kameruna i postojanje sličnih zrakoplovn­ih kompanija, te činjenicu da smo već u Gani, Neoinfo će preko te države pokušati ući na tržište Centralne Afrike. SAD je pak logičan izbor za pronalažen­je partnera i dogovaranj­e poslova”, zaključuje Vukmirović.

OD IZLASKA NA NOVA TRŽIŠTA U PRVOJ GODINI OČEKUJEM RAST PRIHODA DO 20 POSTO

 ?? PD ?? Platformu Simplair već koristi prijevozni­k Gianair u Gani
PD Platformu Simplair već koristi prijevozni­k Gianair u Gani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia