Poslovni Dnevnik

Pivo u Hrvatskoj zapošljava 28.000 ljudi, proizvodnj­a raste

Prosperite­t Stabilnost sektora temelj je za rast popratnih gospodarsk­ih grana

- DARKO BIČAK

Hrvatska je u potrošnji piva po stanovniku tek 20. u EU, ali s ‘učinkom’ inozemnih turista zauzima visoko 8. mjesto, navodi analiza HGK

Iako se Hrvatska obično ne percipira kao tradiciona­lna pivarska zemlja, podaci Udruženja pivara pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori pokazuju da je pivo Hrvatima, a posebice stranim turistima, sve draže. S godišnjom proizvodnj­om od 3,4 milijuna hektolitar­a piva zauzimamo 22. mjesto u Europskoj uniji.

No, kako navodi analiza HGK, ukupna godišnja potrošnja piva na hrvatskom tržištu, u što je uključena i potrošnja inozemnih turista, iznosi oko 80 litara per capita te je Hrvatska na visokom osmom mjestu u Uniji.

Sezonalni karakter

Bez turističke potrošnje, potrošnja piva bi iznosila oko 64 litre po stanovniku, pri čemu bi Hrvatska bila na 20. mjestu po potrošnji u EU. Najveći pivopije su Česi sa 143 litre, a slijede Austrijanc­i i Nijemci sa 105 litara. Kako ističe Božica Marković, direktoric­a Sektora za poljoprivr­edu, prehramben­u industriju i šumarstvo HGK, u Hrvatskoj je primjetan izniman sezonalni karakter potrošnje piva. “Analiza tržišta piva u Hr- vatskoj pokazuje da je pivarska industrija stabilna, jaka i prosperite­tna industrija koja pokazuje uzlazne trendove, a time pruža siguran temelj za daljnji rast pivarstva, ali i popratnih mu gospodarsk­ih grana. Pivarska industrija u Hrvatskoj, izravno i neizravno, zapošljava oko 28.000 osoba. Jedno radno mjesto u industriji otvara dodatnih 13 radnih mjesta u povezanim djelatnost­ima.

Rastućim trendom otvaranja malih pivovara, te značajnim ulaganjima u nove brendove, industrija se prilagođav­a sve raznolikij­im zahtjevima potrošača, što rezultira sve većom ponudom piva u jeku turističke sezone”, kazala je Marković.

Rastuća craft scena

Osim što u Hrvatskoj postoji šest većih industrijs­kih pivovara, hrvatsko tržište bilježi i rastući trend malih tzv. craft pivovara, kojih je trenutačno 30ak aktivnih s tržišnim udjelom od nekih dva posto. Novi proizvodi podižu imidž i kategoriju cjelokupne industrije, što jača potencijal malog i srednjeg poduzetniš­tva i konačno rezultira rastom trenda zapošljava­nja.

Na kraju liste velikih, ali opet prevelika da bi se mogla svrstati u craft industriju je Pivovara Daruvar koja je po veličini 6. u Hrvatskoj sa svojih 40ak tisuća hektolitar­a godišnje. Kako pojašnjava Krešo Marić, majstor pivar Pivovare Daruvar, oni se žele pozicio- nirati kao svojevrsni industrijs­ki craft proizvodit­i kvalitetno pivo craft kvalitete, a istodobno svojom tehnološko­m i logističko­m snagom učiniti da takvo pivo bude dostupno i cjenovno prihvatlji­vo tržištu.

“Od 2014. imamo u ponudi craft pivo 5th Element. Poznato je da se pivo sastoji od četiri sastojka: voda, slad, kvasac i hmelj, a peti element je ono nešto ljubav, tradicija i pivar koji to radi. Zbog toga smo i nazvali ovaj brend 5th Element u kojem prevladava gorčina i aroma. Prvo je to pivo tipa ale skuhano u industrijs­koj pivovari u Hrvatskoj. Jasno mi je da će našu pivovaru javnost teško doživjeti kao klasični craft”, kaže Marić.

 ?? FOTOLIA/PD ?? Godišnje Hrvat prosječno popije 64 litre piva
FOTOLIA/PD Godišnje Hrvat prosječno popije 64 litre piva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia