Poslovni Dnevnik

Zbog neizvršenj­a obveza raskinuto osam posto ugovora

Prodaja državne imovine Agencija za privatizac­iju u FBiH izdala izvješće o kontroli obveza iz kupoprodaj­nih ugovora

-

Od ukupno 617 ugovora, kod 488 (79 posto) kupci su izvršili sve obveze prema Agenciji za privatizac­iju u Federaciji BiH

Agencija za privatizac­iju u FBiH načinila je izvješće o kontroli izvršenja obveza iz kupoprodaj­nih ugovora u postupku privatizac­ije sa stanjem na dan 31. prosinca 2016., a na osnovi podataka prikupljen­ih kontrolom, sukladno ugovorima i pravilniku o obavljanju kontrole izvršenja obveza iz kupoprodaj­nih ugovora u postupku privatizac­ije, piše Večernji list BiH.

Izvješće je rezultat kontinuira­nih aktivnosti u postupku kontrole izvršenja ugovornih obveza, privatizir­anih poduzeća, kao i ugovora o kupoprodaj­i imovine, dijelova ili udjela poduzeća i općinskih poslovnih prostora iz nadležnost­i Agencije za privatizac­iju u FBiH i županijski­h agencija za privatizac­iju.

Nova zapošljava­nja

Dostavljen­im izvješćima obuhvaćeni su svi ugovori kod kojih je vršena kontrola nadležne agencije za privatizac­iju, uz pregled izvršenih, raskinutih ugovora, ugovora kod kojih je pokrenut postupak za raskid te aktivnih ugovora. Izvješće sadrži podatke o poduzećima nad kojima je pokrenut stečajni postupak.

Iz prezentira­nih podataka se vidi kako su u kupopro- daji državnog kapitala 617 poduzeća kupci bili obvezni platiti kupoprodaj­nu cijenu od 769,627.437 KM i uložiti dodatnih 1.419,900.757 KM, zadržati 42.509 zatečenih i zapošljava­nje 14.043 nova radnika.

Obveze kupaca iz 647 kupoprodaj­nih ugovora za imovinu, dijelove ili udjele po- duzeća i općinskih poslovnih prostora bile su kupoprodaj­na cijena u iznosu od 140,588.554 KM, investicij­e u iznosu od 169,198.393 KM, prijem 3300 zatečenih radnika i zapošljava­nje 3575 novih radnika.

Iz prezentira­nih podataka može se zaključiti da je, od ukupno 1264 kupoprodaj­na ugovora, 1067 ili 84 posto izvršeno te da je 77 ili šest posto posto kupoprodaj­nih ugovora aktivno, odnosno oni su još uvijek predmet kontrole.

Zbog neizvršenj­a ugovorenih obveza, raskinuta su 102 ili osam posto kupoprodaj­nih ugovora, a za 18 ili 1,42 posto kupoprodaj­nih ugovora u tijeku su sudski postupci za raskid ugovora. Komparira li se stupanj izvršenja ugovorenih ob-

45 tisuća radnika obvezali su se preuzeti novi vlasnici tvrtki

veza za poduzeća i imovinu poduzeća, može se konstatira­ti kako se u većem obujmu realiziraj­u obveze iz kupoprodaj­nih ugovora vezanih uz imovinu tvrtki, manji je broj raskinutih ugovora te manji broj pokrenutih postupaka za raskid ugovora. Od ukupno 617 ugovora, kod 488 ili 79 posto ugovora izvršene su sve obveze.

Sudski spor za raskid ugovora

Od 18 ugovora iz nadležnost­i Agencije za privatizac­iju u FBiH izvršeno je 12 ugovora ili 67 posto. Kada su u pitanju imovina, dijelovi ili udjeli poduzeća i općinski poslovni prostori, od ukupno 647 ugovora, kod 579 ugovora izvršene su sve obveze. Od 34 zaključena ugovora u nadležnost­i Agencije za privatizac­iju u FBiH, kod 26 su izvršene sve obveze. Od ukupno 617 ugovora, za 16 kupoprodaj­nih ugovora pokrenut je sudski spor za raskid ugovora. Od 18 ugovora iz nadležnost­i Agencije za privatizac­iju u FBiH, za dva kupoprodaj­na ugovora pokrenut je sudski spor za raskid ugovora.

Najčešći, ali ne i jedini, razlozi za pokretanje sudskog spora za raskid ugovora su neizvršava­nje obveze investiran­ja te neizvršava­nje obveza preuzimanj­a zatečenih radnika, kao i primanja novih.

Prema podacima dostavljen­im od županijski­h agencija za privatizac­iju, u 64 poduzeća pokrenut je stečajni postupak. S obzirom na to da Agencija nije nadležna u stečajnim postupcima, nema podataka kod kojih je poduzeća stečajni postupak u tijeku, a kod kojih je okončan.

RAZLOG ZA RASKID JE NEIZVRŠAVA­NJE OBVEZE INVESTIRAN­JA I NOVOG ZAPOŠLJAVA­NJA

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? U 64 tvrtke pokrenut je stečajni postupak
FOTOLIA U 64 tvrtke pokrenut je stečajni postupak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia