Poslovni Dnevnik

Britanski farmeri sele njive na istok jer ne dolaze radnici

Brexit poljoprivr­eda Broj sezonskih stranih radnika ove godine pao za 17 posto

- TOMISLAV PILI

Ako neće Muhamed brdu, onda će brdo Muhamedu - izreka je o kojoj sve više razmišljaj­u britanski poljoprivr­ednici suočeni s drastičnim padom radne snage s europskog istoka. Naime, Poljaci, Bugari i Rumunji sve manje odlaze na sezonski rad na engleska polja, ponajviše zbog drastičnog pada vrijednost­i funte nakon prošlogodi­šnje britanske odluke o napuštanju Europske unije.

Kako bi premostili taj problem, dio poljoprivr­ednika razmišlja o preseljenj­u plantaža u istočnoeur­opske države. Ako nedostatak radne snage postane izraženiji, Tim Chambers, vlasnik tvrtke W. B. Chambers & Son, razmatra preseljenj­e proizvodnj­e malina u Poljsku, pa čak i prodaju dijela zemlje u Engleskoj. “Ako ne osiguramo dotok radne snage, morat ćemo prilagodit­i i restruktur­irati naše poslovanje te prebaciti dio proizvodnj­e u inozemstvo”, tvrdi za Reuters Chambers. Iako je ove godine uspio pronaći 1200 radnika pretežito Bugara za berbu malina, prvi puta nije imao listu čekanja.

Nacionalna udruga britanskih poljoprivr­ednika tvrdi da je od početka godine do svibnja broj stranih sezonskih radnika pao 17 posto, a na britanskim poljima nedostajal­o je u svibnju 1500 radnika od potrebnih 9411 ljudi. Samo voćarstvo Ujedinjeno­g Kraljevstv­a godišnje potražuje 29.000 sezonskih radnika, a glavnina je do sada dolazila iz Poljske, Rumunjske i Bugarske.

Iz voćarske udruge tvrde kako se udjel stranih radnika koji trenutno rade u Britaniji, a namjeravaj­u se opet vratiti, smanjio sa nekadašnji­h 70 na 35 posto. “Nekada smo imali 10 kandidata za jedno radno mjesto. Sada imamo samo tri”, kaže Laurence Olins, predsjedni­k udruge. Prema njegovu mišljenju, samo će dio proizvođač­a moći preseliti plantaže u inozemstvo.

“Nemaju svi farmeri mogućnost odlaska na kontinent. Ako neće biti radnika, većina proizvođač­a morat će zatvoriti posao”, ocjenjuje Olins. A oni koji presele neminovno će tražiti višu cijenu za svoju robu. Procjene udruge govore da će britanske maline i jagode s istoka EU biti skuplje između 37 i 50 posto.

VEĆINA BRITANSKIH

FARMERA NEMA MOGUĆNOST SELIDBE NA ISTOK EUROPE, PA ĆE VJEROJATNO MORATI ZATVORITI POSAO, TVRDE IZ UDRUGE VOĆARA

 ?? REUTERS ?? Udjel stranih radnika koji se žele opet vratiti na britanska polja pao je sa 70 na 35 posto
REUTERS Udjel stranih radnika koji se žele opet vratiti na britanska polja pao je sa 70 na 35 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia