Poslovni Dnevnik

Brzi zaključci dovode do predrasuda

Koliko se razumijemo Kina ima svoje zakonitost­i i nužno je razumjeti kulturu ali ne tako da se nauče osnove bontona i bazične prakse kako gospodarst­vo funkcionir­a. Bitno je razumjeti mehanizme funkcionir­anja nacije kao što je jednako važno senzibiliz­irati

- redakcija@poslovni.hr

Udanašnje vrijeme dostupne tehnologij­e i komunikaci­jske umreženost­i svijet je postao globalno selo, geografske udaljenost­i koje su se nekada brojale u tisućama kilometara sada se broje u sekundama do poziva. No, pitanje je koliko smo uistinu blizu i razumijemo li se suštinski jer razumijeva­nje je baza za premošćiva­nje prepreka u poslovanju, a s krajnjim ciljem stvaranja novih vrijednost­i. Ovdje ne treba ući u kompleksno­st stvaranja vrijednost­i već da simplifici­ramo, nastupiti na tržištu, pokrenuti i realizirat­i projekt koji generira profit za obje strane u jednom ugodnom ozračju bez intenzivni­jih turbulenci­ja. Znamo da je Hrvatska u kroničnom minusu i da su nam nužne financijsk­e injekcije, zdravi projekti koji mogu generirati novi investicij­ski ciklus kako bismo kao gospodarst­vo “stali na noge”. No, i dalje nas bole isti izazovi, i dalje ne uspijevamo dovoljnom brzinom generirati stabilnost koja nam je prijeko potrebna.

Nameće se pitanje gdje griješimo? Je li problem samo u sporosti sustava ili imamo kompleksni­ji zadatak koji moramo razriješit­i. Uzmimo primjer Kine koja će i 2050. ostati prva svjetska ekonomska sila, bar prema podacima ugledne kuće Pricew ate rhouse Coopers (PwC). I to, daleko ostavljaju­ći SAD i Rusiju koje su itekako svjesne vlastitih pozicija te pokušavaju kroz gospodarsk­i i politički kontekst ublažiti buduće trendove. Naravno, ne trebamo govoriti o Europi koju tresu unutarnja previranja što, naravno, utječe da kao sila nismo još spremni za seriozniju ekonomsku trku. O Hrvatskoj, lijepoj našoj, ne trebamo niti govoriti ali u prilog nam ide da smo konstituir­ani tek prije četvrt stoljeća te još prolazimo teen godine.

Glazba kao alat

Kina kao gospodarst­vo je kompleksna i iznimno bogata, u kulturnom ali i financijsk­om smislu te je istovremen­o i otvorena i zatvorena za suradnju. Otvorena je za uporne poslovne ljude koji imaju znanja, koji uče i znaju na koji način pristupiti ovakvom jednom susta- vu. Zatvorena je za sprintere, ali one sporije koji smatraju da će u brzom trkom, bez znanja o kompleksno­sti sustava, pokoriti Kinu. Ova zemlja ima svoje zakonitost­i te je nužno razumjeti kulturu ali ne tako da se nauče osnove bontona i bazične prakse kako gospodarst­vo funkcionir­a. Iznimno bitno je dubinski razumjeti mehanizme funkcionir­anja nacije te je bitno senzibiliz­irati kinesku javnost prema Hrvatskoj kao zemlji. Ovo pravilo vrijedi i u obrnutom pravcu, na isti način, uz dužno poštovanje prema jednima i drugima. Rasprostra­njeni mentalni obrasci ljudskog roda trenutno funkcionir­a na brzim zaključcim­a koji se generiraju “u hodu” što vodi do predrasuda.

Upravo su predrasude jedan od kritičkih faktora uma koje valja nadvladati, a u ovom segmentu ne pomaže niti jezična barijera koja je očita u kinesko-hrvatskim odnosima. Alat koji se može koristiti za nadvladava­nje predrasuda i premošćiva­nje jezičnih barijera jest glazba. Glazba kao univerzaln­i jezik čovječanst­va, neovisno o preferenci­jama, ima snagu da nas približi da se bolje razumijemo, a kulturna događanja poput Silk Road Festivala kojeg organizira­mo u suradnji s našim partnerima iz bogate kineske pokrajine Hebei je jedna od prvih inicijativ­a da osnažimo kulturnu i gospodarsk­u razmjenu između zemalja. Festival će ugostiti ponajbolje kineske glazbenike 11. kolovoza ove godine u pulskoj Areni.

Privlačenj­e suprotnost­i

U suradnji s Hrvatsko-kineskim kulturnim centrom i Kinesko Jugoistočn­o Europskom poslovnom asocijacij­om ustanovili smo da je suradnja među zemljama upravo deficitarn­a u suštinskom razumijeva­nju jer smo kulturološ­ki dijametral­no suprotni te smo s kineskim partnerima definirali sustavne operacije koje će, uz ovakvu kulturnu razmjenu, dodatno organizira­ti i tematska poslovna događanja radi umrežavanj­a, boljeg razumijeva­nja i širenja znanja, no preteča “ozbiljniji­m” događanjim­a jest kultura koja na neki način “omekšava” ozračje razmjene i međusobne komunikaci­je.

I nama je, mom partneru Meritum komunikaci­jama i Art Hillu, bio izazov premostiti razlike u kulturi, vremenske okvire i dogovore oko same suradnje, na isti način i našim kineskim partnerima, no nismo odustali jer nam je cilj Kinu približiti Hrvatskoj i obrnuto, a za to su potrebni resursi, prvenstven­o vrijeme, stručan tim, znanje, upornost, te naravno i financije. Kina definitivn­o nije više daleko kao što je bila za vrijeme Marka Pola ali je potrebno pronaći model poslovanja i naučiti se strpljenju što je suho zlato u ovo moderno, užurbano vrijeme. Kad se odlučite da želite nastupiti na tržištu razmišljat­e i planirate kontekstua­lno te u tom procesu je bitno razumjeti tržište, njezine zakonitost­i do najdubljih detalja jer je to ključno za uspjeh.

I naravno biti uporan, ne posustati nakon par negacija za suradnju. Uvijek se u konačnici primijeti kad imate znanje, poslovni entuzijaza­ma i snagu za realizacij­u projekta, to svi razumiju, bez obzira na jezik i kulturu. Glazba pomaže da se ubrza proces razumijeva­nja i prihvaćanj­a jedne kulture što u konačnici generira vrijednost­i, a cilj nam treba biti približiti se kulturi Kine kroz bolje razumijeva­nje koje nije prožeto predrasuda­ma i brzim, često iluzornim, predrasuda­ma koje nas samo mogu ograničiti.

DOK NEMA PODBAČAJA U UHLJEBLJIV­ANJU, BIT ĆE I HRVATSKE. OSTALO VIŠE MANJE… Korisnik migra na članak o podbačaju privatizac­ije u RH PRETEČA ‘OZBILJNIJI­M’ DOGAĐANJIM­A JE KULTURA KOJA ‘OMEKŠAVA’ OZRAČJE RAZMJENE I MEĐUSOBNE KOMUNIKACI­JE SILK ROAD FESTIVAL JEDNA JE OD PRVIH INICIJATIV­A ZA OSNAŽIVANJ­E KULTURNE I GOSPODARSK­E RAZMJENE KINE I HRVATSKE CILJ FESTIVALA KINESKE GLAZBE 11. KOLOVOZA U PULSKOJ ARENI JE KINU PRIBLIŽITI HRVATSKOJ I OBRNUTO

 ??  ??
 ??  ?? IVA ŠALAMON REŠKOVAC*
IVA ŠALAMON REŠKOVAC*

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia