Poslovni Dnevnik

Rekordan iznos ulaganja u financijsk­o tehnološke tvrtke

Budućnost plaćanja U drugom tromjesečj­u uloženo 5,19 milijardi dolara

- TOMISLAV PILI

Najveća ulaganja privukle su azijske i sjevernoam­eričke tvrtke, dok je su fondovi rizičnog kapitala zaobilazli Europu

Tehnološke tvrtke koje se bave financijam­a privlače trenutno rekordni iznos ulaganja fondova rizičnog kapitala. Prema podacima CB Insightsa, ulaganja rizičnog kapitala u takozvane fintech kompanije u drugom su tromjesečj­u ove godine skočila 38 posto u odnosu na isto lajnsko razdoblje.

Velike transakcij­e

Financijsk­o tehnološke kompanije iz cijelog svijeta privukle su 5,19 milijardi dolara u 251 transakcij­i u tri mjeseca do kraja lipnja, dok su u istom prošlogodi­šnjem razdoblju prikupile 3,75 milijardi, ali u 247 transakcij­a. Tako je prošli kvartal bio rekordan po iznosu ulaganja, ali ne i po broju transakcij­a. Najviše ih je zabilježen­o u prvom tromjesečj­u prošle godine, njih 268, kada je u financijsk­o tehnološke kompanije uloženo malo manje od pet milijardi dolara.

Rekordan volumen u drugom ovogodišnj­em tromjesečj­u rezultat je nekoliko velikih transakcij­a, poput 300 miliju- na dolara uloženih u američku tvrtku AvidXchang­e te 107 milijuna dolara uloženih u njujorški R3. Ako se pogleda pobliže, u prošlom je kvartalu zabilježen­o 18 transakcij­a većih od 50 milijuna dolara, nasuprot njih 11 iz prošle godine u istom razdoblju.

Najveći dio velikih ulaganja rizičnog kapitala otišao je u sjevernoam­eričke financijsk­o tehnološke kompanije koje su tako anulirale oštar pad ulaganja tijekom prvog tromjesečj­a. Financiran­je fintch kompanija palo je i u Europi, ali je zato skočilo u Aziji, ponajviše zbog ulaganja 1,4 milijarde dolara japanske telekomuni­kacijske kompanije Softbank u tvrtku One97, matičnu kompaniju indijskog servisa za plaćanje Paytm.

Na dobrom putu

Gledano ukupno, ova je godina na dobrom putu da postavi novi rekord. Naime, u dosadašnje­m dijelu 2017. godine financijsk­o tehnološke kompanije privukle su osam milijardi dolara ulaganja, a za rušenje dvije godine starog rekorda potrebno je još 6,1 milijarda dolara. Ako se ovakav tempo nastavi, u CB Insightu procjenjuj­u kako bi ovogodišnj­a ulaganja mogla biti 19 posto viša nego lanjska.

U izvješću CB Insighta navodi se i kako je pet fintech kompanija ušlo u klub takozvanih jednoroga, odnosno startup tvrtki vrednijih od milijardu dolara. Radi se o četiri američke tvrtke Cloveru, Symphonyju, RobinHoodu i već spomenutom AvidXchang­eu - te kineskoj tvrtki Tuandaiwan­g.

 ?? FOTOLIA ?? Tijekom ove godine ukupno je uloženo osam milijardi dolara u fintech tvrtke
FOTOLIA Tijekom ove godine ukupno je uloženo osam milijardi dolara u fintech tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia