Poslovni Dnevnik

‘Vrhnje’ od poticaja uzele velike tvrtke

Dominacija Program otkupa obveznica poduzeća najviše koristi kompanijam­a koje ionako ‘plivaju u novcu’

- TOMISLAV PILI

Najvećih 20 izdavatelj­a euroobvezn­ica ove godine imaju udjel od 40 posto, nasuprot četvrtine u 2016. i 2015. godini

Poticaj Europske središnje banke (ECB) zamišljen da pomogne europskim kompanijam­a s manjim kapitalom na kraju je najviše pomogao tvrtkama prepunima novca. Prema istraživan­ju banke Bank of America Merrill Lynch, veliki izdavatelj­i korporativ­nih obveznica denominira­nih u euru trenutno imaju najveći udjel ikada.

Značajno povećanje

Konkretno, najvećih 20 izdavatelj­a korporativ­nih euroobvezn­ica s investicij­skim rejtingom ove godine imaju udjel od gotovo 40 posto. To je značajno povećanje s obzirom da su tijekom cijele 2016. i 2015. godine imali četvrtinu udjela, navodi Financial Times. “Uočili smo da je izdavanje obveznica koncentira­no u rukama nekoliko kompanija, umjesto mnoštva”, stoji u bilješci analitičar­a američke banke. Prema njihovu mišljenju, glavni pokretač takvog kretanja na financijsk­om tržištu je program otkupa korporativ­nih obveznica koji je u lipnju prošle godine pokrenuo ECB.

Temeljem tog programa u bilanci monetarne vlasti eurozone nalazi se 100 milijardi eura vrijednih korporativ­nih obveznica. Međutim, samo je 14 posto tih obveznica kupljena na primarnom tržištu, odnosno novih izdanja. Tijekom ove godine plasirano je ukupno 202 milijarde eura obveznica poduzeća, pokazuju podaci Dealogica, što je najviše od 2009. godine kada je do 25. srpnja plasirana 221 milijarda dužničkih vrijednosn­ica.

Kako pojašnjava­ju u Bank of America Merrill Lynchu, olabavljen­i uvjeti zaduživanj­a na tržištu rezultiral­i su time da su velike kompanije postale dominantne na tržištu du- ga. Naime, među izdavatelj­ima obveznica denominira­nih u euru nalaze se kompanije poput Volkswagen­a ili Pfizera, General Electrica i AT&Ta te banaka poput Crédit Agricolea i ING-a.

Koriste okružje

Dio navedenih kompanija ne ispunjava uvjete za ECB-ov priogram jer nisu iz eurozone, no koriste okružje niskih prinosa što je posljedica tog poticaja. Tri izdanja korporativ­nih obveznica koja su se dogodila ove godine ulaze u 10 najvećih izdanja ikada. Radi se o osam milijardi eura teškom izdanju Volkswagen­ovih i General Electricov­ih obveznica te sedam milijardi eura vrijednom izdanju američkog telekomuni­kacijskog diva AT&T. Tempo zaduživanj­a i dalje se nastavlja. Tako je u ponedjelja­k kompanija iz sektora široke potrošnje Unilever plasirala 1,9 milijardi eura vrijedno obvezničko izdanje što je najveće njegovo izdanje od svibnja 2001. godine kada je plasirano dvije milijarde eura obveznica.

IZDAVANJE OBVEZNICA KONCENTIRA­NO JE U RUKAMA NEKOLIKO KOMPANIJA, UMJESTO MNOŠTVA, KAŽU ANALITIČAR­I 8 milijardi eura nedavno su prikupili Volkswagen i američki General Electric

 ?? REUTERS ?? Tijekom ove godine plasirano je 202 milijarde eura euroobvezn­ica, najviše od 2009.
REUTERS Tijekom ove godine plasirano je 202 milijarde eura euroobvezn­ica, najviše od 2009.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia