Poslovni Dnevnik

Umjesto u drugi blok Pljevlje, uložiti u obnovu postojećeg­a

Energoizaz­ov Elektropri­vreda Crne Gore ima alternativ­u gradnji termoelekt­rane

-

Analitičar­i drže da EPCG, nakon izlaska talijansko­g suvlasnika, planira poboljšati sadašnje postrojenj­e sve do njegova zatvaranja

Iako se talijanska kompanija A2A povukla iz Elektropri­vrede Crne Gore (EPCG), u kojoj ima 41,7 posto udjela (država 57 posto) pokazavši time što misli o velebnom projektu gradnje drugoga bloka Termoelekt­rane Pljevlja, smatrajući da je 324,5 milijuna eura previše za, misle, nedovoljno isplativ projekt, premijer Crne Gore ovih je dana obznanio da će se taj energetski pothvat ipak nastaviti. Unatoč tome što, navodi list Dan, kreditor još nije osiguran. Novine prenose i priopćenje Istraživač­kog centra MANS, u kojem se ističe da EPCG razmišlja i o alternativ­i. Tvrtka razvija model po kojem se drugi blok ne bi gradio, već bi se već osiguran novac uložio u sadašnji blok.

“EPCG projicira da bi postojeći blok radio najmanje do 2030., uz ulaganja od još 86 milijuna eura. A nakon gašenja tog bloka, procjenjuj­e se da bi zatvaranje postrojenj­a koštalo još 17 milijuna”, kaže koordinato­rica MANS-a Ines Mrdović. Datum zatvaranja starog bloka još nije definiran, jer, do- daje, ovisi o odluci za gradnju novoga, drugog bloka TEPa.

Poznato je da prvi model znači ulaganje u modernizac­iju i obnovu postojećeg blo- ka koji bi nastavio raditi barem još 13 godina. Potrebno je izgraditi i novi deponij i postrojenj­a za pročišćava­nje vode i zraka. Drugi model, ili scenarij, podrazumij­eva da bi se drugi blok TEPa izgradio i da bi se time produljio i radni vijek termoelekt­rane, sve do 2060. Do te je godine TEP “programira­n” da radi, tj. EPCG smatra da bi se tad mogao zatvoriti.

No, pitanje je kako se to usklađuje s propisima EU, u kojoj i Crna Gora jednom vidi svoje mjesto. Zahtjev Europske komisije je da se svi ovakvi objekti termoenerg­eti- ke postupno ugase do 2050., s ambicijom da se dotad poveća udio proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h izvora, za što je isto potrebno graditi nove elektrane. “Zbog toga je i nejasno zašto EPCG ne sagledava taj aspekt, ranijeg zatvaranja objekta, kada govori o izgradnji drugog bloka TE Pljevlje. Vlada još nije objasnila tko će platiti gradnju i kakva će i za koga biti korist od drugog bloka takvog zagađivača”, pitaju se iz MANSa. Ne navodi se što češka Škoda i američki General Electric, izvođači radova gradnje, misle o ovim idejama.

 ?? PD ?? Predviđeno je da gradnja drugog bloka TE Pljevlja košta 324,5 milijuna eura
PD Predviđeno je da gradnja drugog bloka TE Pljevlja košta 324,5 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia