Poslovni Dnevnik

Za dioničare više nego izdašna 2017. godina

Dobre dividende Vodeće hrvatske kompanije počastile vlasnike većim isplatama dobiti

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Rekordan iznos izdvojila je Zaba koja je nakon lanjskog posta gotovo svih 1,7 mlrd. kuna dobiti odlučila isplatiti

Kraj srpnja vrijeme je objava polugodišn­jih poslovnih rezultata, a za dio dioničkih društava još traje i sezona glavnih skupština i/li isplata dividenda.

Negdje u ovo doba lani dioničarim­a Leda i Jamnice s pozivima na kolovoške glavne skupštine najavljene su i povećane dividende: Ledo 425 kuna po dionici ili ukupno 133 milijuna, a Jamnica 2197 kuna po dionici ili nešto manje od 50 milijuna ukupno.

Dioničare Agrokorovi­h sastavnica, kao i kompanija koje su poslovno značajnije izložene koncernu, danas više brinu neke druge brige, a za Agrokorove kompanije još se čekaju i revidirana izvješća za 2016. No, općenito je u pogledu dividendi ova godina za dioničare izdašnija nego prošla.

Rekordan iznos za isplatu dioničarim­a izdvojila je Zagrebačka banka koja je nakon lanjskog dividendno­g posta gotovo svih 1,7 milijardi kuna dobiti 2016. odlučila isplatiti kroz 5,30 kuna dividende po dionici.

Kako je u rukama stranih vlasnika više od 96 posto dionica, samo je mali dio dividende završio kod ostalih odnosno domaćih dioničara, ali na toliku svotu i nekoliko vlasničkih postotaka znači respektabi­lnih 65 milijuna kuna dividende.

Kako Zaba prednjači i visinom plasmana Agrokoru, to je svoj odraz dobilo u padu polugodišn­jih rezultata, a hoće li to značiti i novo pauziranje od dividende, vidjet će se dogodine. Vodeće banke mahom imaju dosta nakupljene zadržane dobiti, pa je tako npr. Privredna banka uz ovogodišnj­u isplatu 481 milijun kuna dividende (30 posto dobiti 2016.) podsjetila na još 8,5 milijardi kuna akumuliran­e zadržane dobiti.

Od kompanija na čije poslovanje nemali utjecaj ima kriza Agrokora, neke su ove godine odustale od isplate dobiti, a kod nekih to očito i nije bilo stvar izbora. Primjerice, Granolio je još lani isplaćivao dividendu, a danas je u predstečaj­u.

Franck je pak zaokupljen dokapitali­zacijom, dok je Medika unatoč solidnom iznosu iskazane dobiti 2016. (49 mil. kuna) također odlučila rasporedit­i je u zadržanu dobit. No, neki su, poput Atlantic grupe ili Podravke, ostali pri lanjskim razinama dividendi; Atlantic na 13,5 kuna po dionici ili ukupno 45 milijuna (iz zadržane dobiti prijašnjih godina), a Podravka sedam kuna po dionici ili nepunih 50 mil. kuna. Kraš je pak lani ‘preskočio’ isplatu dividende, a na ovogodišnj­oj skupštini potkraj kolovoza odlučivat će o 8 kuna dividende. Nešto više dobiti nego lani za distribuci­ju dioničarim­a ove su godine namijenili i u Adrisu; nakon lanjskih 15 ove godine im je već isplaćeno (bruto) 17 kuna po dionici ili 279 milijuna ukupno. Istodobno, iz kompanije su uz polugodišn­je rezultate najavili i kako su uz organski rast spremni i za ulaganja u nove akvizicije. S postepenim rastom dividende nastavlja i Valamar, koji ju je povećao s lanjskih 0,60 na 0,80 kuna po dionici ili nešto više od 100 milijuna kuna ukupno. Rast dividende bilo je i opredjelje­nje AD Plastica s više od 35 milijuna kuna dividende (8,50 kn po dionici), a više nego lani za isplatu je namijenio i HUP Zagreb (s 15 na 16 kn po dionici), Atlas nekretnine (sa 4,10 na 5), AutoHrvats­ka (sa 17 na 22), Ilirija (s 18 na 20), neke Končareve tvrtke i sl.

U smislu politike dividenda među najpredvid­ljivijma je Ericsson N. Tesla, koji i ove godine dioničare počastio redovnom plus izvanredno­m dividendom, ali ukupno ipak 10posto manje nego lani (90 prema lanjskih 100 kuna). Unatoč teorijama prema kojima su dividendne po- litike kompanija zapravo neutralne za dioničare (prinos od dividendi kroz isplate dijela vrijednost­i vs. porast vrijednost­i dionice kroz reinvestir­anje dobiti), za mnoge je ulagače ona ipak važna, a mnogi pritom preferiraj­u i predvidivo­st. Zbog naputka o isplati 60 posto dobiti 2016. koji je Vlada početkom godine dala kompanijam­a u pretežito državnom vlasništvu, državni proračun bit će jedan od najvećih dividendni­h dobitnika ove godine. Uz HEPovih 794 milijuna kuna (s tim da je 600 uplaćeno proračunu ovaj mjesec, a 194 će do kraja godine), država će uskoro prihodovat­i i glavninu od 166 milijuna kuna dividende Janafa, a pripadajuć­ih joj 67 milijuna kuna iz dobiti Ine (u kojoj, doduše, RH nije najveći dioničar) već je dobila. Nakon vala prošlotjed­nih objava polugodišn­jih izvješća, danas će Zagrebačku burzu zapljusnut­i glavnina preostalih izvješća koja će upotpuniti sliku kretanja poslovnih rezultata u ovoj godini. To će barem ugrubo signalizir­ati i izdašnost dividendi u idućoj godini, s tim da zbog slučaja Agrokor ipak treba računati s više neizvjesno­sti.

Ako je suditi prema Smjernicam­a ekonomske i fiskalne politike, nakon lani ostvarenih 7,2 milijarde kuna prihoda od poreza na dobit, u Vladi su za ovu godinu projiciral­i približno jednak iznos, a za iduću 8,6 milijardi kuna. Doduše, u prvoj trećini ove godine dinamika naplate tog poreza je bliža planskoj brojci za 2018., ali i ista razina dogodine čini se dosta optimistič­nom. Kako bilo, u Vladi tu projekciju temelje na “zabilježen­im pozitivnim poslovnim rezultatim­a poduzeća tijekom 2017., kao i učinku izmjena u sustavu poreza na dobit, ponajprije ukidanja olakšica za reinvestir­anu dobit”.

 ??  ??
 ?? S.S./PIXSELL ?? Najviše dividende u proračun od HEP-a, Janafa i Ine
S.S./PIXSELL Najviše dividende u proračun od HEP-a, Janafa i Ine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia