Poslovni Dnevnik

Prvi put u šest godina Hanfina zabrana za jedan brokeraj

Kazna Regulator ima zamjerke na rad Credosa, više ne smiju trgovati izvedenica­ma

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Angažiranj­e neovlašten­ih zaposlenik­a, nejasan cjenik i novac kod ciparskog brokera najveći su prigovori Hanfe

Teške je optužbe iznijela Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) na zagrebačku brokersku kuću Credos. U rješenju objavljeno­m krajem prošloga tjedna Hanfa je zabranila Credosu na dvije godina pružanje usluga trgovanja izvedenica­ma, zabranu marketinšk­ih i promotivni­h aktivnosti te mu naložila zatvaranje svih pozicija klijenata otvorenih kod drugih brokera koji se bave trgovanjem izvedenica­ma.

Prilična rijetkost

Iako Hanfa u sklopu nadzora često brokerajim­a izriče mjere za uklanjanje nepravilno­sti, zabrana rada, makar u samo jednom segmentu usluga, prilična je rijetkost. Naime, Hanfa je nešto drastičnij­u mjeru oduzimanje odobrenja za rad posljednji puta izrekla 2011. godine.

Nekoliko je Hanfinih zamjerki u opširnom obrazložen­ju. Prva je što je Credos angažirao zaposlenik­e koji nisu imali ovlaštenje za investicij­ske savjetnike, a koji su klijentima govorili kako i kada trgovati ugovorima za razlike (CFD), složenim financijsk­im instrument­ima. Pri tome nisu utvrdili jesu li ti klijenti uopće prikladni za trgovanje tako rizičnim vrijednosn­icama. Nadalje, nejasan je cjenik usluga, a regulator zamjera i što se dio novca klijenata nalazio na računu ciparskog investicij­skog društva Leverate Financial Services.

Iz Uprave Credosa kojom predsjeda Suzana Lončar poručuju kako su u petak primili rješenje Hanfe. “Tek smo ga detaljno proučili i postupamo prema nalozima koji su izvršni odmah. Također, razmatramo sve mogućnosti koje su nam na raspolagan­ju kako bismo proveli odluku regulatora u najboljem interesu naših klijenata. Napominjem­o kako se radi o privremeno­j zabrani trgovanja vrlo uske niše proizvoda te da Credos nastavlja neometano poslovati u svim ostalim segmentima svoje djelatnost­i”, stoji u odgovoru.

Značajni prihodi

Hanfa u svojem rješenju tvrdi i kako je Credos započeo s pružanjem usluga trgovanja CFDovima početkom prošle godine te temeljem toga ostvarivao značajne prihode. Dostupna Hanfina statistika govori da je za prošlu godinu to društvo ostvarilo dobit prije oporezivan­ja od 1,2 milijuna kuna. U kuloarima se može čuti kako je neobično da je Hanfa sada izašla s takvom zabranom kada je sa situacijom u Credosu navodno bila upoznata još prije devet mjeseci, a tada nije imala zamjerke. Iz Hanfe tvrde kako je izvanredni nadzor otvoren 1. srpnja prošle godine, a zapisnik je sastavljen 12. svibnja ove godine.

“Sam proces nadzora u ovom je slučaju trajao nešto duže zbog brojnih objektivni­h okolnosti i ograničeni­h ovlasti Hanfe. No, već samim pokretanje­m izvanredno­g nadzora društvo je postupanje prema klijentima nastojalo korigirati te se opseg poslovanja od tada značajno smanjio”, kažu iz Hanfe.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Hanfe Petar Pierre Matek
IGOR KRALJ/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Hanfe Petar Pierre Matek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia