Poslovni Dnevnik

Strana tržišta jedini izlaz za građevinar­e

Kako opstaju Uspješne kompanije moraju minimalno 40% poslova raditi i inozemstvu

-

Tehnika je pritom imala znatan rast neto dobiti, sa 0,5 na dva milijuna kuna, dok je GP Krk zabilježio 1,1 milijuna kuna. Uz petoplasir­anu Zagrebmont­ažu, rast prihoda imao je i šestoplasi­rani Strabag, i to za 22 posto u odnosu na 2015., no Strabagova dobit pala je sa 2,1 na 1,7 milijuna kuna. Slijedi skupina od četiri tvrtke s prihodom između 300 i 400 milijuna kuna – to su osječka Gradnja, OsijekKote­ks, zagrebački Inggrad i križevački Radnik. Među njima iskače IngFOTOLIA grad koji je lani povećao prihode za čak 59 posto, dok se Osijek-koteks izdvaja s rastom dobiti sa 3,7 na čak 20,7 milijuna kuna. Među prvih dvadesetak građevinar­a ušla je Ugo grupa, s 221 milijuna kuna prihoda i udvostruče­njem dobiti, sa 7,6 na 14,9 milijuna. Na 20. mjesto po prihodima uvrstila se dosad nepoznati splitski A3 vlasnika Marija Kožula, koji ima istoimenu sestrinsku tvrtku na Širokom Brijegu u BiH. A3 svoje je prihode povećao za čak 130,6 posto, s 86 na 198 milijuna kuna. Ta tvrtka s 232 zaposlenik­a povećala je neto dobit sa 1,7 na 3,7 minjivanje lijuna kuna. Udvostruče­njem prihoda može se pohvaliti i zagrebački Paron (147,7 milijuna kuna prihoda) i virovitičk­a Brana (96,5 milijuna).

Među pet najbolje plasiranih tvrtki samo je Zagrebmont­aža povećala prihode i to za 16,3 posto, dok im se dobit smanjila sa 3,4 na 2,5 milijuna kuna. Na pitanje kako je tvrtka uspjela povećati prihode Alen Čović, predsjedni­k uprave Zagrebmont­aže, objašnjava: “zadržali smo stabilnost jer smo orijentira­ni na gradilišta u inozemstvu, tamo ostvarujem­o 70 posto naših prihoda od isporuka roba i usluga. Radimo na gradilišti­ma u Njemačkoj, Nizozemsko­j, Češkoj, Sloveniji, potom na projektu mosta u škotskom Edinburghu. Od naših 1350 ljudi, njih 880 je u inozemstvu. To je jedini izlaz u našoj branši, u građevinar­stvu ne možete preživjeti ako ne izvozite barem 40 posto svojih proizvoda i usluga”, kaže Čović.

Prema godišnjem izvješću za 2016. Zagrebmont­aža je na projektu spomenutog mosta u Edinburghu uprihodova­la 54 milijuna kuna, a toliko im je donijela i rekonstruk­cija kolosijeka željezničk­e pruže Dugo Selo – Križevci. Gdje su član domaćeg konzorcija. Opleme- metala za auto-industriju lani im je donijelo 110 milijuna kuna. U izvješću se navodi i kako se u rujnu 2016. Nexus ulaganje obvezalo Zagrebmont­aži odobriti zajam od 53,6 milijuna kuna, od čega je uplaćeno svega šest milijuna. Za preostali dio Nexus je u ožujku 2017. ustupio tražbinu od Agrokora, koncern je u roku od desetak dana na ime tog ugovora uplatio 7,5 milijuna kuna, te sada Zagreb-montaža potražuje još 40 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia