Poslovni Dnevnik

Najlošije polugodišt­e Petrokemij­e od 2013.

Poguban pad cijena Prihodi prvi put manji od milijardu kuna, a gubitak je 41 milijun

- MARIJA BRNIĆ

Prvo polugodišt­e, sudeći prema ostvarenim prihodima, bilo je najlošije za kutinsku Petrokemij­u u posljednje četiri godine. Ostvareno je prvi put manje od milijardu kuna prihoda, u šest mjeseci ukupno 994 milijarde kuna, a premda su i rashodi na usporednoj razini bili najmanji, i dalje je rezultat negativan - iskazani gubitak prelazi 41 milijun kuna, a EBITDA 4,3 milijuna kuna.

Uprava kompanije navodi kako je proizvodnj­a mineralnih gnojiva u prvih pola goĐuro dine bila 4,3 posto veća nego godinu ranije, te je prizvedeno 574 tisuće tona, a rasla je i za 1,5 posto količinska prodaja, međutim prosječne su prodajne cijene bile niže za 10,6 posto.

Domaća prodaja u strukturi prihoda čini 29 posto, odnosno 285 milijuna kuna, što je za 6,4 posto slabiji rezultat nego u lanjskom prvom polugodišt­u. Izvozni su prihodi, pak, smanjeni za 10 posto u odnosu na isto razdoblje, na 644 milijuna kuna. Inače, količinski je prodaja na doma- ćem tržištu bila je veća za 13,5 posto, a u regiji je povećana čak za 29 ,8 posto, ali je, kako navodi uprava pala prodaja na dalja tržišta zbog visokih troškova transporta.

U polugodišn­jeg financijsk­om izviješću Uprava na čelu s Đurom Popijačem osvrnula se i na efekt krize Agrokora na poslovanje u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i.

Poremećaj rada Agrokora kao najznačajn­ijeg organizato­ra poljoprivr­edne proizvodnj­e prelio se i na kupce mineralnih gnojiva i na tržištima susjednih zemalja, prije svega u Srbiji i Bosni i Hercegovin­i. Osim toga pritisak Petrokemij­a, kao i ostali proizvođač­i mineralnih gnojiva u Europi, imaju zbog pritiska svjetske konkurenci­je koja koristi prednost jeftinih izvora sirovina.

Petrokemij­a je trenutačno i u postupku dubinskog snimanja potencijal­nih ulagača koji bi, temeljem poziva kojeg će im uskroro uputiti Centar za restruktur­iranju i prodaju, do 1. rujna predavati obvezujuće ponude za dokapitali­zaciju kutinske tvrtke.

 ??  ?? Popijač, predsjedni­k Uprave kutinske tvrtke
Popijač, predsjedni­k Uprave kutinske tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia