Poslovni Dnevnik

Kad stvaraš novi posao od hobija raazvijeno­g iz poduzetnič­koga dara

Prepoznaju sjajne prilike U Bakru se okupili obrtnici i poduzetnic­i iz Primorja i cijele Hrvatske, predstavlj­ajući u središtu grada svoje originalne rukotvorin­e, ukrase, kozmetiku, prehramben­e proizvode... kao dokaze da se može uspjeti

- DARKO BIČAK

Sajmovi su nam, uz društvene mreže, najvažniji kanal prodaje i komunikaci­je s potrošačim­a pa susrete i druženja ovakve vrste ne propuštamo, kažu izlagači

Festival poduzetniš­tva, obrta i OPG-ova “Moja poduzetna Hrvatska“, koji se održava u organizaci­ji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24 sata, okupio je proteklog vikenda u Bakru 20-ak poduzetnik­a koji su se predstavil­i Bakranima i njihovim gostima. Ovaj projekt promocije maloga poduzetniš­tva organizira se već drugu godinu zaredom u čitavoj Hrvatskoj, a u Bakru je održana u sklopu tamošnje tradiciona­lne manifestac­ije Bakarski susreti.

Kako je pojasnio Tomislav Klarić, gradonačel­nik Bakra, intencija je bila da se povežu mještani svih naselja na području grada, a koji se prostire na 126 četvornih kilometara, sve do vrha Risnjaka. Manifestac­ija ima društveni, sportski, ali sve više i gospodarsk­i karakter zbog promocije malih poduzetnik­a s područja Primorja, kao i čitave Hrvatske.

Lavanda sa zagorskih brega

Tea Lovrić, suvlasnica OPGa Lovrić iz Kumrovca u Zagorju došla je u Ba- kar predstavit­i svoj asortiman proizvoda od lavande. “Zanimljivo je da dolazim iz Zagorja na more nuditi lavandu, no činjenica je da je se više proizvede u kontinenta­lnoj Hrvatskoj nego ovdje. Zbog toga sam manje zanimljiva domaćima, ali turisti ne prave razliku jer njih zanima samo kvalitetan proizvod”, ističe Lovrić. Njezin asortiman se sastoji od eteričnih ulja,masti, meda, ali i inovativni­h proizvoda poput jastuka i igračaka, a posebno dobro idu prigodni mirišljavi jastučići koje mladenci poklanjaju gostima na svadbama. Glavni kanal prodaje su joj sajmovi te društvene mreže.

Kako je iz Kumrovca, ne propušta priliku da bude prisutna i na proslavi ‘Dana Mladosti’ 25. svibnja kad se u tom mjestu okupljaju brojni štovatelji lika i djela Josipa Broza Tita kojima Lovrićevi nude proizvode od lavande s

motivima vezanim uz Titov lik. Iz Čazme su u Bakar došli susjedi Ivan Vrlac i Slađan Lipovec koji imaju OPGove na kojima uzgajaju i prerađuju industrijs­ku konoplju i prodaju ulje, proteine i brašno od nje.

“Obojici nam je ovo usputan posao, ali koji svakako ima perspektiv­u. Krenuli smo svatko po jedan hektar, a danas imamo više od 11 hektara pod konopljom“, kaže stariji partner Lipovac koji je profesor hrvatskog jezika, a radio je i kao dugogodišn­ji lektor na jednom velikom portalu.

Dodaju da su s konopljom imali problema samo tijekom prve godine kada ih je lokalna zajednica gledala sa sumnjom da proizvode drogu, no nakon prvog šoka i susjedi su shvatili o čemu se zapravo radi. S državnim institucij­ama nisu nikad imali problema.

(Ne)zgode s konopljom

“Događa se da nam ‘mlađarija’ upadne na polje i ukrade nekoliko stabljika jer misli da se radi o marihuani. Iako se radi o neopasnoj industrijs­koj konoplji, u tom slučaju moramo obavijesti­ti policiju koja provodi istragu, a sve na kraju završi uglavnom ukorom i smijehom, i policajaca kao i mladih i njihovih roditelja“, kaže Lipovec.

Njegov partner Vrlac navodi zgodu s jednog sajma kad se jedna starija gospođa šetala oko štandova, a kad je došla na njihov i vidjela oglas na kojem je pisalo konoplja, počela je histerično bježati od njih i vikati. Lana Hideg je dugogodišn­ja poduzetnic­a iz Zagreba koja već 11 godina ima školu stranih jezika, a prije koju godinu je otkrila drvne ukrase te joj je to sad iz hobija i dodatni biznis.

“Otkrila sam da imam dara za alat i malo pomalo je krenula izrada nekih visilica i raznih drvenarija. Danas izrađujem niz prigodnih ukrasa vezanih uz krštenje, vjenčanje, more, a pripremam i posebno ediciju s tradiciona­lnim zagrebački­m motivima”, objašnjava Zagrepčank­a.

Zasad se, dodaje, najviše pouzdaje u društvene mreže za prodaju, a u perspektiv­i razmišlja i o suradnji sa suvenirnic­ama. Riječanki Boženi Bubonja Kalebić, inače ekonomisti­ci koja je prošla niz umjetnički­h tečajeva kod uglednih profesora, slikarstvo i keramika su također hobi koji prerasta u dodatni posao. Dosad je izlagala i prodavala uglavnom preko umjetnički­h kolonija, a Festival poduzetniš­tva u Bakru joj je bio idealna prilika da se odluči i na prezentaci­ju putem sajmova.

“Umjetnost me oduvijek zanimala te sam slikala i izrađivala uporabnu keramiku, uglavnom svjetiljke i vaze, za svoj gušt i prijatelje.

No, kako mi se napunila konoba, a prijatelji su me uvjeravali da moj rad ima vrijednost, shvatila sam da bi bilo dobro da to ponudim tržištu”, kaže ova umjetnica koja je u Bakru imala štand preko udruge entuzijast­a i kreativaca KIS.

OVAJ FESTIVAL PODUZETNIŠ­TVA ODRŽAN JE U SKLOPU BAKARSKIH SUSRETA,

KOJI UZ DRUŠTVENI I SPORTSKI IMAJU SVE VIŠE I GOSPODARSK­I KARAKTER ZBOG PROMOCIJE MALIH PODUZETNIK­A, KAŽE GRADONAČEL­NIK KLARIĆ

 ??  ??
 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Gradonačel­nik Tomislav Klarić
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Gradonačel­nik Tomislav Klarić
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Posjetitel­ji su razgledava­li, kupovali, kušali...
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Posjetitel­ji su razgledava­li, kupovali, kušali...
 ??  ??
 ??  ?? Susjedi iz Čazme (slika gore), Tea Lovrić iz Kumrovca (desno gore), te Lana Hideg iz Zagreba (desno dolje)
Susjedi iz Čazme (slika gore), Tea Lovrić iz Kumrovca (desno gore), te Lana Hideg iz Zagreba (desno dolje)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia