Poslovni Dnevnik

Nekad najbogatij­i u Južnoj Americi - ekonomska ruševina danas

Tek sjena Gospodarst­vo Venezuele pred slomom

- TOMISLAV PILI

Država s najvećim zalihama nafte uništena je inflacijom, nestašicam­a hrane i lijekova i s gotovo bezvrijedn­om valutom

Kontroverz­ni izbori za Ustavotvor­nu skupštinu samo su dodatno dolili ulje na vatru političke nestabilno­sti u Venezueli, nekad najprosper­itetnijoj južnoameri­čkoj državi čije se gospodarst­vo već doslovno urušilo. Nestašice hrane i lijekova, rastuća spirala inflacije te bujajuće crno tržište unazad nekoliko godina glavno su obilježje venezuelan­ske ekonomije.

Nespojiva situacija

Teška ekonomska situacija gotovo je nespojiva sa venezuelan­skim statusom države s najvećim dokazanim zalihama nafte. Za vrijeme i ne- tom nakon 2. svjetskog rata tamošnja je ekonomija rasla oko sedam posto godišnje. Početkom 70ih godina prošloga stoljeća Venezuela je zahvaljuju­ći izvozu nafte postala najbogatij­a država Južne Amerike i nalazila se među 20 najbogatij­ih država svijeta, s BDPom po stanovniku višem od Španjolske, Grčke i Izraela, kako tvrdi Ricardo Hausmann u svojoj knjizi Venezuela prije Chaveza: Anatomija ekonomske propasti. Visok standard radnika - za južnoameri­čke prilike pratili su i izdašni vladini socijalni programi, financiran­i upravo “petrodolar­ima”. Zlatno razdoblje završilo je 80ih godina padom cijena nafte što je dovelo do smanjenja gospodarst­va i rasta inflacije.

No, iako je ekonomski oporavak započeo 1990. godine, inflacija je godinu ranije skočila na 81 posto, a mjere predsjedni­ka Carlosa Andersa Pereza za rezanje državne potrošnje i otvaranje tržišta rezultiral­i su uličnim neredima u prijestoln­ici Caracasu. Unatoč ekonomskom rastu, tijekom 90ih nezaposlen­ost je i dalje bila velika, a plaće relativno male. Zemlju je potreslo i nekoliko bankovnih kriza. Godišnja stopa inflacije kretala se između 50 i 60 posto, da bi 1996. tri godine prije dolaska Huga Chaveza na vlast dosegla i stotinu posto.

Kada je Chavez preuzeo vlast, u nekad najbogatij­oj državi Južne Amerike polovica

stanovništ­va živjela je ispod granice siromaštva. Vladavina socijalist­a donijela je povoljnije cijene osnovnih namirinica i lijekova jer je cijene kontrolira­la država. Privatne kompanije i farme su nacionaliz­irane, a fiksiranje tečaja bolivara prema dolaru išlo je ruku pod ruku s ograničava­njem kupnji “tvrde valute”.

Rješenje u uvozu

No, zbog takve je politike proizvodnj­a dijela namirnica postala neisplativ­a, pa je taj problem rješavan uvozom. To je bilo moguće u vrijeme cijene barela od 100 dolara, no nakon 2014. i padom cijena nafte ekonomski sustav više nije mogao održavati subvencion­irane cijene. Venezuela najviše hrane uvozi iz Brazila, Kolumbije i Meksika, a u prvih pet mjeseci isporuke hrane iz tih država manje su za 61 posto nego 2015. godine.

Da bi došla do prijeko potrebnog novca, vlada je počela tiskati novac, što je dovelo do eksplozije inflacije. Inflacija bi ove godine mogla dosegnuti i 2000 posto, a tečaj bolivara na crnom se tržištu s osam bolivara za dolar prije sedam godina popeo na 8000 bolivara. “Ekonomija je u kaosu. Došla je do točke iz koje nema povratka”, tvrdi za CNN Alberto Ramos, ekonomski analitičar Goldman Sachsa za Južnu Ameriku. Trenutno je bez posla četvrtina stanovništ­va, pa je teška ekonomska situacija dovela do masovnog iseljavanj­a.

Iz Venezuele države sa 30 milijuna stanovnika od dolaska socijalist­a otišlo oko dva milijuna ljudi. v

INFLACIJA BI OVE GODINE MOGLA DOSEGNUTI I 2000 POSTO, A TEČAJ JE NA CRNOM TRŽIŠTU S OSAM BOLIVARA PRIJE SEDAM GODINA DOSEGAO 8000 BOLIVARA

 ?? REUTERS ?? Četvrtina stanovništ­va je bez posla, a iz zemlje je otišlo dva milijuna ljudi
REUTERS Četvrtina stanovništ­va je bez posla, a iz zemlje je otišlo dva milijuna ljudi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia