Poslovni Dnevnik

U šest mjeseci Hrvati u zlato uložili 30 milijuna kuna

Alternativ­no ulaganje Potražnja za investicij­skim zlatom u Hrvatskoj ne jenjava

-

Najveći je interes za dukatima između 1100 i 400 kuna, ali se kupuju i poluge vrijedne 280.000 kuna

Potražnja za investicij­skim zlatom u Hrvatskoj i dalje raste. U prvih šest mjeseci, prodajom investicij­skog zlata i srebra ostvareno je 30,2 milijuna kuna prihoda, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je promet iznosio 16,5 milijuna kuna, gotovo dvostruko bolji rezultat, pokazuju podaci tvrtke Auro Domus.

Rast prihoda

“Od 1. siječnja do 30. lipnja, grupacija Auro Domus ostvarila je rast prihoda od prodaje investicij­skog zlata od čak 83 posto, što je rezultat koji pokazuje da je interes hrvatskih građana za proizvodim­a od investicij­skog zlata sve veći.

Za usporedbu, u čitavoj 2015. godini ostvaren je prihod od 28 milijuna kuna. Očekujemo da će se isti trend nastaviti i u drugoj polovici godine, kada smo lani zabilježil­i porast u odnosu na prva dva kvartala”, kazao je direktor poslovnica Goran Skočilić.

Dodao je kako je ukupan prošlogodi­šnji prihod iznosio 40 milijuna kuna. “Vjerujem da ćemo ove godine doseći 60 milijuna kuna vrijednost­i prodanih proizvoda”, istaknuo je Skočilić. Najveći interes kupaca je za dukate čija se vrijednost, ovisno o veličini, kreće od oko 1100 pa do 4000 kuna, zlatnike od unce vrijedne oko 9000 kuna, ali i zlatne poluge od 100 i 250 grama s cijenom od 27.000 kuna, pa do skoro 70.000 kuna. Najvrijedn­iji proizvodi su zlatne poluge od kilograma čija se cijena može kretati i do 280.000 kuna.

Veći interes

“Kupci pokazuju interes i za proizvode koji se mogu ekskluzivn­o kupiti u našim trgovinama”, kaže Goran Skočilić. Prema njegovim riječima, za kupce je dobra vijest što je Hrvatski novčarski zavod (HNZ) najavio izradu serije proizvoda od investicij­skog zlata koji bi se u prodaji mogli naći u drugoj polovici ove godine.

 ?? FOTOLIA ?? Ove se godine očekuje ukupan prihod od investicij­skog zlata od 60 milijuna kuna
FOTOLIA Ove se godine očekuje ukupan prihod od investicij­skog zlata od 60 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia