Poslovni Dnevnik

Obećavajuć­i početak godine smanjio gubitak burze

Pozitivni pomaci Polugodišn­ji minus Zagrebačke burze na 659.000 kuna

- TOMISLAV PILI

Na razini grupe Zagrebačka je burza ostvarila pozitivnu operativnu dobit, prvu unazad nekoliko godina

Uposlovanj­u Zagrebačke burze (ZSE) nakon nekoliko godina opet su vidljivi pozitivni pomaci. Kako stoji u polugodišn­jem izvješću, ZSE je u prvoj polovici godine ostvario prihode od 8,2 milijuna kuna što je 30,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Na rast prihoda utjecao je skok dioničkog prometa. Naime, u prvih šest mjeseci dionički je promet povećan 134 posto što je donijelo rast prihoda od provizija za 62 posto. K tome, rasli su i prihodi od dodjele LEI oznaka za 50 posto te prodaje informacij­a za tri posto, a stavka “ostali poslovni prihodi” bilježi skok od 309 posto. Međutim, radi se o jednokratn­om povećanju jer se u toj stavci “skrivaju” sredstva tehničke pomoći Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt platforme Progress namijenjen­e prikupljan­ju kapitala za mala i srednja poduzeća.

S druge strane, zbog manjeg broja novih vrijednosn­ica uvrštenih na burzu prihodi od uvrštenja smanjeni su za trećinu, a pali su i prihodi od API članarina. Rasli su i rashodi, za 2,7 posto na 8,8 milijuna kuna, ponajviše zbog povećanja troška administra­tivnih pristojbi za 29 posto. No, zato je trošak softvera smanjen za 17 posto, a zakupo poslovnog prostora za 10 posto. Kada se sve zbroji i oduzme, ZSE je smanjio gubitak za 1,8 milijuna kuna, pa polugodišn­ji minus iznosi 659.000 kuna. Predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić kaže kako je polugodišn­ji rezultat dobar s obzirom na odličan početak godine, a taj bi se trend vjerojatno nastavio da nije bilo krize, te posljedičn­o blokade trgovanja dionicama iz sastava Agrokora. “Obustava trgovanja s osam dionica ima značajnog utjecaja na na- še prihode. No, na razini Grupe Zagrebačke burze ostvarili smo pozitivnu operativnu dobit (EBITDA) od 636.000 kuna što nije zabilježen­o unazad nekoliko godina”, ističe Gažić. Grupa ZSE ostvarila je minus od 294.000 kuna.

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić ističe kako obustava trgovanja s osam dionica utječe na prihode
GORAN STANZL/ PIXSELL Predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić ističe kako obustava trgovanja s osam dionica utječe na prihode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia