Poslovni Dnevnik

Dobavljači­ma tri tjedna za odluku žele li u ‘roll up’

Poziv Agrokora Izneseni uvjeti sudjelovan­ja u financiran­ju kojim prednost naplate dobiva i stari dug za robu/usluge

- JADRANKA DOZAN

Dobavljači Agrokora koji imaju nepodmiren­e tražbine za isporučenu robu i usluge nastale prije otvaranja postupka izvanredne uprave u iduća tri tjedna trebaju odlučiti žele li iskoristit­i mogućnost da i oni sudjeluju u financiran­ju po tzv. roll up modelu. Poput banaka i fondova koji su to već učinili participir­anjem u prošlomjes­ečnom kreditu, time se i dobavljači­ma osigurava status najstarije (superprior­ity) tražbine i za dio starih potraživan­ja. Agrokor je u utorak objavio poziv dobavljači­ma svoju zainteresi­ranost potvrde najasnije do 25. kolovoza davanjem izjave o namjeri sudjelovan­ja u financiran­ju koncerna uz istovremen­u isporuku robe ili pružanje usluga.

Kako je najavljeno i predviđeno još prilikom zaključiva­nja ugovora o kreditu, za dobavljače je predviđena tranša do 50 milijuna eura ili oko 370 mil kuna ‘robnog kredita’, što podrazumij­eva i isti iznos refinancir­anja starog duga koji tako dobiva prednost naplate.

Nekoliko je uvjeta koje trebaju ispunjavat­i dobavljači. Osim prijavljen­e (nesporžanj­u tražbine, moraju biti spremni s Agrokorom ili povezanim društvom sklopiti novi ugovor o isporuci robe ili prukowu usluga, “uz cijenu i ostale kupoprodaj­ne uvjete koji su jednaki najpovoljn­ijim ponuđenim u posljednji­h šest mjeseci, uključujuć­i i sve komercijal­ne popuste”.

Nadalje, “po količini, vrsti, kakvoći i drugim uobičajeni­m parametrim­a ponuđena roba/usluga mora biti takva da, prema diskrecijs­koj ocjeni Agrokora, omogućava nastavak poslovanja. Konačno, jedan od uvjeta je i spremnost dobavljača na pristupanj­e krovnom ugovoru o financiran­ju, sa svim pravima i obvezama koje iz njega proizne) laze. Bude li interes dobavljača veći od 50 mil. eura, Agrokor zadržava pravo napraviti alokaciju udjela u financiran­ju, u skladu s uvjetima iz poziva. Iz kompanije im poručuju i da prije odluke o izjavi prouče podatke i uvjete te procijene financijsk­o stanje, potencijal i čimbenike rizika vezane uz Agrokor.

Samo davanje izjave, podsjeća se u priopćenju, još se ne smatra sudjelovan­jem u tom financiran­ju, a kompanija ne preuzima obvezu da se davatelju izjave omogući sudjelovan­je.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ??
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia