Poslovni Dnevnik

Bojović preuzeo najveću srpsku građevinsk­u tvrtku

Novi vlasnik Beogradski Energoproj­ekt u rukama kompanije Napred razvoj

-

Dobroslav Bojović kupio je 16,6 posto dionica Energoproj­ekta, tako da sada u kompaniji ima vlasnički udjel od 51,5 posto

Dobroslav Bojović, vlasnik građevinsk­e tvrtke Napred razvoj, potvrdio je da je otkupio dodatnih 16,63% dionica beogradsko­g Energoproj­ekt Holdinga i da je postao većinski vlasnik te kompanije.

“Za otkup dionica platit ću 24 milijuna eura i već sam dao ponudu za otkup dionica dva povezana društva Energoproj­ekta Entel i Garant, a pripremam ponudu za još dvije povezane tvrtke Opremu i Industriju”, rekao je Bojović agenciji Beta.

Prema njegovim riječima, uskoro će razgovarat­i sa zaposlenim­a u Energoproj­ektu i iznijeti im svoj plan poslovanja. “Cilj nam je da Energoproj­ekt postane bolji i veći”, kazao je Bojović. Ranije je Vladimir Mi l o - vanović, direktor Energoproj­ekta, najveće srpske građevinsk­e kompanije, objasnio da će tvrtka Napred razvoj morati dati ponudu i za četiri povezane tvrtke Energoproj­ekta u kojima ima vlasnički udjel veći od 25%.

Država nije prodala dionice

Prema njegovoj procjeni, za otkup oko 17% deponirani­h dionica Energoproj­ekt Holdinga Bojovićev Napred razvoj i povezane tvrtke morat će platiti oko 20 milijuna eura, a za dionice tvrtki povezanih s Energoproj­ektom od 15 do 20 milijuna eura.

“Cijenu dionica povezanih društava treba utvrditi Komisija za vrijednosn­ice jer rijetko kotira ju na Beogradsko­j burzi, a sudeći prema tome kako Komisija utvrđuje cijenu dionica Energoproj­ekta pretpostav­ljam da dioničari neće biti zadovoljni i da će pravdu morati potražiti na sudu”, rekao je Milovanovi­ć. On je naveo da je prodao svoje dionice u Energoproj­ektu.

Bojoviću je nedostajal­o nešto više od 15% dionica da postane većinski vlasnik s više od 51% Energoproj­ekta, jer je Napred razvoj ranije kupio 24,5%, a povezane tvrtke Montinvest Properties 5,17% i Jopag 5,12% dionica građevinsk­e tvrtke. Država, koja je vlasnik 33,58% dionica Energoproj­ekta, nije prodala svoj udjel.

Energoproj­ekt Holding ima oko 2500 radnika i ugovorene poslove u inozemstvu. Dobit kompanije prošle godine bila je 10,5

milijuna eura, a za šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna eura, dok se vrijednost njene imovine procjenjuj­e na 150 milijuna eura.

Dobroslav Bojović se na početku karijere bavio investicij­skim inženjerin­gom, zatim trgovinom repro materijali­ma, kao i dopunskom preradom. Sredinom 90ih posvetio se realnom sektoru.

Prodavao sirovine

Počeo je surađivati s kombinatim­a i tvornicama bakra i aluminija, kupovao je sirovine, prerađivao ih i prodavao na europskom tržištu, a potom se uključio u poslovanje s tvrtkom Dijamant i postao jedan od najvećih izvoznika njihovih sirovina. Bojović je u dionice Napreda uložio 2003. godine, kada je građevinar­stvo prepoznao kao obećavajuć­i sektor.

 ?? FOTOLIA ?? Za dionice Bojović će platiti 24 milijuna eura
FOTOLIA Za dionice Bojović će platiti 24 milijuna eura
 ?? PD ?? Dobroslav Bojović, od 2003. godine u građevinar­stvu
PD Dobroslav Bojović, od 2003. godine u građevinar­stvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia